Aminokiseline za početnike: Definicija i podjele

Foto: Shutterstock

AMINOKISELINE su, poznato je, gradivni blokovi ljudskog organizma. Oni grade stanice, sudjeluju u regeneraciji tkiva, stvaraju antitijela za borbu protiv virusa i bakterija te nose kisik kroz tijelo i sudjeluju u mišićnoj aktivnosti.

Kad se proteini unesu hranom razgrade u probavnom sustavu, ti sastavni dijelovi su upravo aminokiseline. U sastav čovjekova organizma ulaze ukupno 22 aminokiseline. 9 od njih se mogu izgraditi u samom organizmu, dok je preostalih 13 nužno unijeti kroz ishranu. Aminokiseline koje čovjekov organizam nije u stanju sintetizirati, a nužne su za njegovo funkcioniranje, nazivaju se esencijalne aminokiseline.

Aminokiseline se ne mogu, poput masti, pohraniti u organizmu za kasnije korištenje, već ih je potrebno unositi na dnevnoj bazi.

Esencijalne:

Histidin – u visokom postotku se nalazi u hemoglobinu, koristi se u liječenju reumatoidnog artritisa, alergijskih bolesti, čireva i anemije. Nedostatak može uzrokovati slab sluh.

Leucin i izoleucin – osiguravaju sastojke za proizvodnju drugih bitnih biokemijskih sastojaka u tijelu, pomaže kod stvaranja energije i održanja budnosti.

Lizin – osigurava adekvatnu apsorpciju kalcija, pomaže u stvaranju kolagena (gradi hrskavicu i vezivna tkiva); pomaže u proizvodnji antitijela, hormona i enzima. Nedostatak ove aminokiseline uzrokuje umor, nesposobnost koncentracije, razdražljivost, krvave oči, usporen rast, gubitak kose, anemiju i reproduktivne probleme.

Metionin – glavni dobavljač sumpora u organizmu, sprečava poremećaje kose, kože i noktiju, pomaže u smanjenju razine kolesterola povećanjem jetrine proizvodnje lecitina, utječe na folikule kose i potiče njezin rast.

Fenilalanin – proizvodi norepinefrin, kemikaliju koja odašilje signale između živčanih stanica i mozga, drži vas budnim i na oprezu, smanjuje bolove u stanju gladi; djeluje kao antidepresiv i poboljšava pamćenje.

Treonin – važan sastojak kolagena, elastina i cakline proteina, pomaže spriječiti nakupljanje masti u jetri; pomaže probavnom traktu i crijevima funkcioniraju bez poteškoća.

Triptofan – potiče opuštanje organizma. Pomaže ublažiti nesanicu te smanjuje osjećaj tjeskobe i depresije. Osim toga, smanjuje bol nastalu od migrene e u suradnji s lizinom snižava nivo kolesterola u krvi.

Valin – potiče mentalnu snagu, mišićnu koordinaciju i umiruje emotivna stanja.

Neesencijalne:

Alanin – važan izvor energije za mišićno tkivo, mozak i središnji živčani sustav, jača imunološki sustav proizvodnjom antitijela, pomaže u metabolizmu šećera i organskih kiselina.

Arginin – (uvjetno esencijalna aminokiselina) poboljšava odgovor imunološkog sustava na bakterije , viruse i tumorske stanice, potiče zacjeljivanje rana i regeneraciju jetre, uzrokuje oslobađanje hormona rasta, smatra se presudnom aminokiselinom za optimalan rast mišića i obnovu tkiva.

Asparagin – neophodan za zdravi razvoj mozga kod djece.

Asparaginska kiselina – pomaže u čišćenju tijela od štetnog amonijaka. Može povećati otpornost na umor i povećanje izdržljivosti.

Cistein – antioksidans, pomaže tijelu u zaštiti od zračenja i zagađenja. Pomaže usporiti starenje, pomaže u sintezi proteina i staničnim promjenama. Potreban za formiranje mlade kože, potpomaže i oporavak od opeklina te nakon operacija (kosa i koža su 10-14% izgrađena od cistina).

Glutaminska kiselina – smatra se prirodnom “hranom za mozak” koja poboljšava mentalne sposobnosti, ubrzava zacjeljivanje čireva, daje “lift” od umora, pomaže u kontroli alkoholizma, shizofrenije i žudnje za šećerom.

Glutamin – (uvjetno esencijalna aminokiselina) ključan za pravilnu funkciju probavnog, imunološkog i mišićnog sustava jer djeluje kao vrsta goriva za stanice. Sudjeluje u regeneraciji stanica nakon napora.

Glicin – energent, smiruje i potiče čišćenje od toksina, kontrolira razine masti u krvi, gradi zalihe energije (glikogen) u jetri, pomaže pri zacjeljivanju rana i sintezi kolagena.

Ornitin – ova aminokiselina pomaže u očuvanju glutamina. Podupire porast sekrecije hormona rasta, pomaže imunološkoj i jetrenoj funkciji, potiče zacjeljivanje i regeneraciju. Stimulira izlučivanje inzulina i potiče njegovo anaboličko djelovanje.

Prolin – iznimno je važan za pravilno funkcioniranje zglobova i tetiva, također pomaže u održavanju i jačanju srčanog mišića.

Selenocistein – sudjeluje u sintezi proteina.

Serin – skladišti glukozu u jetri i mišićima, pomaže u jačanju imunološkog sustava stvaranjem antitela.

Taurin – važan je u kontroli epileptičkih napadaja.Sudjeluje u kontroli mnogih biokemijskih promjena u organizmu koje nastaju starenjem.

Tirozin – Prenosi živčane impulse u mozak, pomaže u prevladavanju depresije, poboljšava pamćenje, povećava mentalnu budnost, promiče zdravo funkcioniranje štitnjače, nadbubrežne žlijezde i hipofize.

Izvor: Fit Team

Pročitajte više