Istraživanje pokazalo kojim načinom života možemo izbjeći moždani udar

Foto: Shutterstock


MOŽDANI udar je jedan od vodećih ubojica modernog čovjeka, a o riziku od njegova nastanka uvelike odlučuje način života kojeg vodimo. Postoje mnogi nepoželjni faktori kao što su:


-pušenje
-nedostatak fizičke aktivnosti
-pretilost
-neuravnotežena prehrana
-visoka razina LDL kolesterola

No, to sve uglavnom dobro znamo, međutim, nedavno istraživanje provedeno na uzorku od čak 32000 žena pobliže je pokazalo koja kombinacija životnih faktora znatno smanjuje rizik od nastanka moždanog udara. Stručnjaci su proučavali podatke u rasponu od 10 godina kada se (unutar uzorka od 32000 žena) dogodilo 1554 udara. Naravno, što je bilo više pozitivnih životnih navika, rizik je bio manji.

U konačnici su izračunali kako žene koje su jele zdravo i uravnoteženo; puno voća i povrća i ostalih zdravih namirnica; uz to bile aktivne barem 40 minuta dnevno; žene koje su pile alkohol umjereno, tri do devet alkoholnih pića tjedno; nikada nisu pušile, te imale indeks tjelesne težine ispod 25 što se smatra zdravim, imaju čak 54 % manje rizika od nastanka moždanog udara. Najgori pojedini faktor koji najviše utječe na povećanje rizika je pušenje.

Nije nikakva novost kako zdrav način života spriječava razne bolesti i preranu smrt, ali ponekad, konkretne brojke stvaraju bolji uvid u činjenicu kako i koliko možete sami utjecati na prevenciju bolesti i očuvanje zdravlja. Možda, ako znate koja kombinacija faktora smanjuje rizik od pojave moždanog udara za čak više od 50%, a i od mnogih drugih kroničnih bolesti, pokušate promjeniti neke vaše životne navike.

Pročitajte više