Koje su dobrobiti pilatesa?

Foto: Shutterstock
 
PILATES je sustav vježbi kojima, osim što pokrećete svoje tijelo, pozitivno utječete i na vaš mentalni sustav. Um je ovdje taj koji kontrolira pokrete koje izvodite. Pilates tvori idealan omjer zapadnih i istočnih principa tjelesne aktivnosti. Sam po sebi znatno je kompleksniji od zapadnjačkih sistema koji su više-manje fokusirani isključivo na fizičku komponentu - oblikovanje mišića, ono opipljivo i vidljivo, dok je s druge strane udaljen od istočnih kultura koje tijelo uvijek povezuju sa psihom, filozofijom i religijom. Ono što metoda pilatesa "posuđuje" od istočnih kolega jest pravilno disanje u skladu s pokretima tijela, pravilno držanje i stav, koordinacija, ravnoteža i fleksibilnost.
 
Nekima pilates na prvi pogled djeluje vrlo jednostavno i lako, tek kao puko istezanje, no to je daleko od istine. Iako se pilates izvodi bez naglih pokreta, velikih težina ili komplicirane opreme, to ga ne čini nimalo lakšim o ostalih načina vježbanja, upravo suprotno. Ako se pravilno, koncentrirano i kontinuirano izvodi, pilates je vrlo učinkovit. Ipak, treba naglasiti da se ovom tehnikom ne povećava mišićni volumen, nego mišić postaje izdužen, vretenast i elastičan. Velika prednost pilatesa je što se za vrijeme izvedbe određene vježbe u pokret uključuje više mišićnih skupina, čime se utječe na snagu, ali i na oblikovanje i dubokih i površinskih mišića. Mnogi drugi treninzi jačaju samo površinske mišiće, čime se povećava mišićni disbalans koji vodi brojnim tjelesnim ozljedama. Koristeći kontrakcije više mišića istovremeno jača se ukupni mišićni tonus, s posebnim naglaskom na središnji dio tijela, tzv.core. Sama tehnika pilatesa broji i do 500-tinjak vježbi, no varijacija je vjerojatno još toliko. Širok izbor za sve, te prilagođen apsolutno svakoj dobnoj skupini!

KRATKI TRENING S PILATES LOPTOM ZA CIJELO TIJELO
 
Pilates lopta jedan je od osnovnih rekvizita. Većina ljudi ima je kod kuće, ali ona najčešće, nažalost, skuplja prašinu u kutu sobe. Lopta nema stabilnu bazu oslonca, pa iz tog razloga zahtjeva angažiranje dubokih mišića središnjeg dijela tijela koje su mnogi "zaboravili" koristiti.
 
Predlažemo kratki trening koji je osmišljen tako da se u samo par vježbi aktivira veliki broj mišića. Napravite kružni trening, odnosno kada dovršite sve vježbe, svaku ponovite još dva puta, što na kraju čini ukupno tri serije. Odmor između serija je jedna minuta, a po samom završetku treninga obavezno se istegnite!

1. MOST NA LOPTI
 
Legnite na leđa ruku položenih uz tijelo, a stopala postavite na loptu i lagano se podižite u most (odvajajte kukove od poda, dižite ih u zrak, ne previsoko). Za vrijeme vježbe stišćite mišiće stražnjice. Izvrsna vježba za bedra i stražnjicu! Vježbu ponovite 15 puta.

2. ČUČANJ NA LOPTI
 
Stavite jednu nogu na loptu (pripazite na ravnotežu zbog nestabilne baze!), druga noga je naprijed na podu, a ruke su položene na bokove. Spuštajte se u čučanj pazeći da koljeno ne prelazi liniju stopala. Ponovite 15 puta za svaku nogu kako bi aktivirali mišiće nogu i stražnjicu!
 
3. DINAMIČNI PLANK NA LOPTI
 
Dlanovima ste oslonjeni na pod, noge i leđa su u istoj ravnini, dok su stopala položena na loptu. Spuštajte jednu nogu sa strane, stopalom brzo dotičući pod, dok drugo stopalo i dalje ostaje položeno na lopti. Nakon toga ponovite pokret sa suprotnom nogom. Ponovite vježbu naizmjenično 15 puta sa svakom nogom. Izvrsna aktivacija trbušnih mišića, te mišića nogu i ruku.
 
4. PODIZANJE NOGU
 
Lezite na podu, ruku položenih uz tijelo. Lopta je uglavljena između stopala. Podižite noge (i loptu) dok ne tvore kut od 90 stupnjeva s ostatkom tijela. Lagano spuštajte noge u početni položaj. Ponovite vježbu 15 puta.
 
5. TRICEPS PROPADANJE NA LOPTI
 
Rukama ste iza oslonjeni na klupicu, stolicu ili krevet, a noge su ispružene i položene na pilates loptu. Spuštajte se pokušavajući stražnjicom dotaknuti pod, sve dok nadlaktica i podlaktica ne čine kut od 90 stupnjeva. Ova vježba je klasično triceps propadanje, no zbog nestabilnog oslonca (lopte) izuzetno je efektna ne samo za triceps, već i za mišiće trupa (naročito bočne) i nogu. Svakako pripazite na održavanje ravnoteže! Ponovite vježbu 15 puta!
 
Izvor: Fit-team

Pročitajte više