Koje vježbe pomažu sagorijevanju kalorija i nakon treninga?

Foto: VMan

VJEROJATNO već znaš podatak da će neke vježbe pomoći sagorijevanju kalorija čak i nakon treninga. No, znaš li koje su to vježbe?

Prvo i najvažnije, nije u pitanju radi li se o kardio ili treningu snage, otkriva portal Women's Health. Ključ je u vježbama i to onim koje možeš "izdržati" u punoj snazi dulje od jedne minute. "Sve što te tjera na ubrzano disanje i osjećaj kao da ćeš se srušiti", navodi se, no to nipošto ne znači na doslovno rušenje. Cilj je raditi dovoljno naporno da ti vježba bude izazov, ali ne i preteška, što može biti opasno.
 
Kako to funkcionira? To ima veze s kisikom. Kad umjereno vježbaš, tvoje tijelo koristi normalnu količinu kisika. No, kod težih vježbi, tijelu je potrebno više kisika, koji se mora kasnije vratiti. A upravo taj proces obnove kisika omogućuje sagorijevanje kalorija i poslije treninga, jer tvoje tijelo radi i dalje.
 
O kakvim će vježbama biti riječ, varira od osobe do osobe. Bitno je da u jednom djelu treninga daš maksimalno od sebe i gurneš se do granica izdržljivosti. Slabi polusatni trening, neće imati "afterburn" učinak.

Pročitajte više