Ljetno vitaminsko osvježenje: Kivi s jogurtom!

Foto: Shutterstock

JEDEŠ li kivi? Znaš li da neki nutricionisti, zbog izvrsnog omjera niskog broja kalorija i visoke nutritivne vrijednosti, kivi smatraju "supervoćem"? 

Kivi ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje. On štiti DNK od štetnog djelovanja kisika. Kivi opskrbljuje organizam velikim količinama vitamina C što može reducirati rizik od pojave bolesti srčanog i krvožilnog sustava, moždanog udara ili raka. Izvrstan omjer natrija i kalija podupire zdravlje srca. Konzumacija kivija smanjuje i količinu triglicerida u krvi za 15 posto. Osim toga zahvaljujući vitaminu C kivi može pripomoći i zacjeljivanju rana, održavanju zdravlja kostiju, apsorpciji željeza i zdravlju zubi i desni.
 
Osim toga, kivi je izvrstan izvor dijetalnih vlakana što pomaže u redukciji kolesterola, uklanja toksine iz crijeva te pomaže u ravnoteži šećera u krvi.
 
Energetska vrijednost 100 g svježeg kivija iznosi 61 kcal / 255kJ, od toga sadrži 14,6 posto ugljikohidrata, 1,14 posto proteina i 0,5 posto masti. Od minerala kivi sadrži kalij, kalcij, fosfor, magnezij, željezo, cink i bakar. Od vitamina sadrži vitamin A, vitamin C, vitamine B kompleksa: tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, vitamin B6, kolin, betain, vitamin E i vitamin K. Kivi u 100 g sadrži 3 g dijetalnih vlakana i 122 mcg luteina i zeaksantina.
 
Zbog svega navedenoga, uvrsti kivi u svoju redovitu prehranu i uživaj u njegovim blagodatima!
 
Kivi s jogurtom
 
Sastojci:
 
1/2 šalice malomasnog jogurta
1 kivi (narezan na kolute)
nekoliko kapi ekstrakta vanilije
umjetni zaslađivač (po želji)
 
Postupak:
 
U malu posudicu stavi jogurt i par kapi ekstrakta vanilije te promiješaj dok ne dobiješ jednoličnu smjesu. Uzmi staklenu čašu ili posudice te stavi dio jogurta, pa nekoliko komada kivija, pa ostatak jogurta i na vrh preostali kivi.
 
Za dodatni okus možeš po vrhu staviti malo nasjeckanih badema!
 
Izvor: Fit-team

Pročitajte više