Najpopularnije dijete: Dijeta od 17 dana

Foto: Shutterstock

TEMELJENA na knjizi Michaela Rafaela Morena, 17 dnevna dijeta pomaže izgubiti višak kilograma u malo vremena.
 
Dijeta je podijeljena na tri 17-dnevna ciklusa. 
 
U prvom ciklusu (Ubrzanje) jede se oko 1200 kalorija dnevno, smanjuje se unos šećera i fokusira se na poboljšanje probave. U ovoj fazi gubi se od 4 do 6 kilograma, iako je to uglavnom vodena težina.
 
Drugi ciklus (Aktivacija) kombinira prehrambene planove s višim i ograničenim unosom kalorija. Upravo je ta kombinacija zaslužna za "resetiranje" metabolizma i poticanje sagorijevanja masti. U ovoj fazi gubi se oko 2 i pol kilograma. Treći ciklus (Ostvarenje cilja) pomaže usvojiti zdrave prehrambene navike uz koje ćeš izgubiti još kilogram.
 
Četvrti, posljednji ciklus (Dolazak na cilj) je onaj koji ne prestaje. Tijekom tjedna jede se zdrava hrana kojom ćeš održati svoju savršenu težinu, a vikendom je dopušteno jesti svu omiljenu hranu (no ne treba pretjerati).
 
Trening
 
Trening je ključni dio ove dijete. Tijekom prvog i drugog ciklusa potrebno je provesti 17 minuta dnevno radeći neku jednostavnu vježbu, poput hodanja. Tijekom trećeg ciklusa treba raditi 40 do 60 minuta kardio vježbi, nekoliko puta tjedno. Vikendom je dovoljno trenirati oko sat vremena.
 
Prehrana
 
Nema strogog plana obroka. Potrebno je izbjegavati sljedeće:
 
- šećer (sve tipove šećera, prirodne i prerađene)
- loše masti
- slanu hranu
- sve što ima puno šećera i masti (obični ketchup sadrži šećere, a kiselo vrhnje ima puno masti)
- alkohol
- voće i namirnice koje sadrže škrob ne jedu se nakon 14 sati.
 
1. ciklus
 
- čisti proteini - nema granice (riba i perad)
- jaja - do 2 dnevno (ako imaš problema s kolesterolom, nemoj jesti više od 4 žutanjka tjedno; bjelanjci se mogu jesti)
- povrće - nema granice 
- voće s manje šećera - 2 serviranja dnevno (1 serviranje je 1 cijela voćka ili 1 šalica narezanog svježeg voća). Voće se ne jede nakon 14 sati popodne.
- voće i povrće bi se trebalo jesti svježe i sirovo (osim mrkve i rajčice)
- probiotička hrana - 2 serviranja dnevno (grčki jogurt, kefir, svježi sir...)
- dobre masnoće - 1-2 žlice dnevno (maslinovo ulje, laneno ulje)
- dodaci poput začina, začinskog bilja, umaka s malo ugljikohidrata, zaslađivača (Truvia ili Nectresse)
- pića - voda, mineralna voda, zeleni čaj (3 šalice dnevno), biljni čajevi, kava ili čaj (bez šećera i mlijeka; najviše 3 šalice dnevno)
 
Izbjegavaj: 
 
- voće s puno šećera
- hranu s puno škroba - žitarice, mahunarke i povrće poput krumpira, kukuruza, batata i sl.
- crveno meso, svinjetinu, prerađeno meso
 
2. ciklus
 
U ovoj fazi jede se hrana iz prvog ciklusa, u kombinaciji s hranom iz drugog ciklusa. Prvi dan dijete jede se nešto s liste hrane 2. ciklusa, a drugi dan dijete jede se nešto s liste 1. ciklusa. 
 
- proteini - umjesto neograničenog unosa, porcije bi trebale biti veličine prosječne kuhinjske spužve za pranje (čisto meso, riba, whey protein)
- probiotička hrana - možeš jesti punomasni jogurt umjesto nemasnog
- voće
- prirodni škrob - ne više od 2 serviranja dnevno, i nikad nakon 14 sati poslije podne (mahunarke, cjelovite žitarice, povrće koje sadrži škrob: krumpir, slatki krumpir, kukuruz...)
- zaslađivači - možeš koristiti nektar agave
 
3. ciklus
 
Ovaj ciklus donosi još ugljikohidrata, a smanjuje se količina proteina. Smiju se jesti namirnice iz prve dvije faze, a uz njih je dozvoljeno jesti i serviranje kruha i mlijeka ili mliječnih proizvoda. Osim prethodno dozvoljenih masnoća, u ovoj fazi jede se i malomasni maslac ili majoneza, te orašasto voće. Može se popiti i 1 alkoholno piće.
 
4. ciklus
 
Održavanje dozvoljava konzumiranje hrane iz svih dosadašnjih ciklusa, a vikendom se može jesti bilo što (u umjerenim količinama). 

 

Pročitajte više