Nesanica - opasan poremećaj kojeg ne smiješ zanemarivati!

Foto: Shutterstock

NESANICA se definira kao poremećaj spavanja. Ona uključuje teškoće kod usnivanja, spavanja ili ponovnog usnivanja nakon ranog buđenja.

Nesanica može biti klasificirana kao prolazna (kratkoročna), povremena (javlja se ponekad) i kronična (konstantna). Nesanica koja traje od jedne noći do nekoliko tjedana je prolazna. Ako se epizode prolazne nesanice pojavljuju s vremena na vrijeme, nesanica se naziva povremenom. Nesanica se smatra kroničnom ako se pojavljuje u većini noći i traje mjesec dana ili više.

Istraživači s čikaškog sveučilišta su objavili kako nedovoljno trajanje sna može smanjiti pozitivne učinke dijete s ograničenim unosom kalorija. Studija je potvrdila da prosječno trajanje sna od 5,5 sati dovodi do dvostrukog smanjenja tempa kojim se gubi masno tkivo za vrijeme dijete.
 
Znanstvenici vjeruju da smanjeni unos kalorija u kombinaciji s pomanjkanjem sna dovodi do povećanja koncentracije hormona grelina, poznatog po tome što stimulira apetit.
 
Po njihovim riječima, nedovoljno trajanje sna u kombinaciji s tjelesnom neaktivnošću i pretjeranom konzumacijom hrane predstavlja element stila života koji izravno utječe na konstantno povećanje broja osoba s viškom kilograma i s tim povezanim zdravstvenim poteškoćama.
 
Nadalje, studija provedena na Penn State College of Medicine u kojoj je sudjelovao 1741 ispitanik je pokazala kako nesanica koja traje najmanje godinu dana uzrokuje aktivaciju stresnog sustava i pojačano izlučivanje hormona kortizola, te s tim povezano povišenje krvnog tlaka.
 
Muškarci pogođeni nesanicom su u promatranom razdoblju imali stopu smrtnosti do 5 puta veću od ispitanika s normalnim trajanjem sna, upozoravaju istraživači.
Povezanost nesanice i većeg rizika umiranja je bila nešto manje izražena kod žena koje su sudjelovale u studiji.
 
Osim toga, osobe koje pate od nesanice mogu imati veći rizik za moždani udar, upozoravaju tajvanski znanstvenici. Stručni časopis Stroke piše kako je uočeno povećanje rizika bilo najizraženije kod ispitanika mlađih od 34 godine.
 
Novi nalazi su dobiveni četverogodišnjim praćenjem 21000 ispitanika s nesanicom i 64000 ostalih ispitanika. U prosjeku su ispitanici s nesanicom imali 54% veći rizik za hospitalizaciju zbog moždanog udara.
 
Istraživači napominju kako je kod osoba u dobi od 18 do 34 godine nesanica bila povezana s čak 8 puta većim rizikom za moždani udar u odnosu na ostale njihove vršnjake.
 
Uz to, veći rizik za moždani udar je bio prisutan kod osoba s težim oblicima nesanice nego kod onih koji su od nesanice patili povremeno.
 
Po riječima znanstvenika, novi rezultati su potvrda važnosti sna za regulaciju krvnog tlaka, održavanje hormonalne ravnoteže i reduciranje posljedica stresa.
 
Kako prevenirati nastanak nesanice?
 
Pokušajte svakodnevno lijegati i buditi se u približno isto vrijeme. Prekinite s uporabom sredstava koja pogoduju nesanici poput kofeina, nikotina, alkohola, stimulansa. Izbjegavajte dnevna drijemanja i svakodnevno budite aktivni te redovito vježbajte, barem 30 minuta na dan. Topla kupka ili lagani obrok prije spavanja mogu pomoći u pripremi za san.
 
Izvor: Fit-team

Pročitajte više