Pobijedi ovisnost o slatkišima u samo 3 dana

Foto: Shutterstock

OSJEĆAŠ li se bezvoljno i umorno od samog jutra? Muči te nadutost? Moguće je da tvom tijelu treba odmor od šećera. Nedavna istraživanja su pokazala kako danas jedemo čak 30 posto više šećera nego prije tri desetljeća! 
 
Činjenica da šećer stvara ovisnost nije neko novo otkriće - jedemo šećer, osjećamo se dobro i energično, a zatim uslijedi pad raspoloženja i tad posežemo za još jednom porcijom. 
 
Čišćenje tijela od šećera nije teško kao što zvuči. Dovoljna su ti samo tri dana, a potrebno je držati se sljedećih koraka.
 
1. Odaberi dobro vrijeme. Dobro je odabrati dane kad nemaš previše obaveza, kako ne bi došlo do glavobolja i lošeg raspoloženja. Počni sredinom ili krajem tjedna, kad nemaš puno planova i možeš se opustiti.
 
2. Znaj što trebaš izbjegavati. Tri dana nemoj jesti ugljikohidrate poput pšenice i drugih žitarica, alkohola i svih oblika dodanih šećera (pripazi na dresing za salatu, umak od rajčice i druge marinade). 

Bilo bi dobro (privremeno) izbjegavati voće i mliječne proizvode. Ovo je zdrava hrana koju ćeš ubaciti u prehranu četvrtog dana, no puna je šećera pa može otežati čišćenje.  

Što možeš jesti? Izvore proteina (jaja, piletinu, meso), puno povrća i zdrave izvore masti poput orašastog voća i avokada. Npr., za doručak možeš pripremiti jaja i avokado; veliku salatu s raznim povrćem, orašastim voćem i piletinom za ručak, te odrezak i kuhanu brokulu za večeru.
 
3. Polako dodaj nove namirnice. Nakon tri dana postepeno dodaj zdrave šećere. Počni s jabukom i nekim mliječnim proizvodom, sljedeći dan dodaj malo zdravih žitarica i još mliječnih proizvoda. Možeš dodati vino i tamnu čokoladu, no nemoj pretjerivati. 
 
Kad stalno jedemo šećere, prestanemo osjećati njihov okus. Ovim postupnim dodavanjem više ćeš uživati u svakom zalogaju! 

Pročitajte više