Podlaktica - seksi mišić za čvrsti hvat!

Foto: Shutterstock

RAZMIŠLJATE li ikad o svojim podlakticama? Žene upravo ovaj mišić ističu kao jako seksi dio muškarčeva tijela, dok je muškarcima ovaj mišić iznimno bitan, posebno ako se bave borilačkim sportovima zbog hvata koji je kontroliran upravo ovim mišićima.

Podlakticu čine tri mišića, između lakta i zgloba šake: brachioradialis, fleksori i ekstenzori. Podlaktica kontrolira većinu snage vašeg stiska. Upravo je slaba podlaktica često prepreka izvođenju niza vježbi koje su primarno za jačanje nekih drugih mišićnih skupina.
 
Osim kod genetski sretnijih pojedinaca, razvoj podlaktice (baš kao i listova) je često jako težak posao. Ipak, pravilnim i ustrajnim vježbanjem, razvit ćete podlaktične mišiće na kojima će vam svi zavidjeti.
 
Da bi podlaktica rasla potrebno je vježbati sve segmente snage stiska (snagu drobljenja, snagu hvata i snagu stiska) te imati cijelu amplitudu pokreta, što je preduvjet mišićnog rasta. Preporučuju se vježbe šipkama različite debljine, čime se pokriva i veća amplituda hvata.
 
Podlakticu možete vježbati na više načina. Najbolje vježbe su zgibovi s tankim i debelim užetom, mrtvo dizanje ručnikom oko šipke i sklekovi na prstima, no one su i dosta teške budući da je težina s kojima se vježba velika.
 
Među lakšim vježbama su pregib ručnog zgloba šipkom, rotacija ručnog zgloba bučicama, namatanje i odmatanje utega,  te sjedeći pregib ručnog zgloba nathvatom i pothvatom.
 
Izvor: Fit-team

Pročitajte više