Sigurnija joga u 7 koraka

Foto: Shutterstock


PREVENCIJA je uvijek bolja od saniranja posljedica, a to se odnosi i na vježbanje. Rizik od ozlijede je uvijek veći kada se radi o grupnom vježbanju jer se treneri teško mogu posvetiti svakom sudioniku, a pred svih su stavljeni isti trenažni zahtjevi iako postoje velike razlike između mogućnosti pojedinaca.


Kao i kod svake vrste vježbanja, tako i kod joge postoji mogućnost nastanka ozlijede te treba trenirati pažljivo i pametno. Kada je u pitanju vježbanje joge, kvaliteta je važnija od kvantitete- važno je da kvalitetno naučite i izvedete svaku pozu prema svojim mogućnostima.

Najčešće ozlijede prilikom vježbanja joge nastaju zbog preforsiranog istezanja mišića i vezivnih tkiva. Nakon nekog vremena nekvalitetnog pretjeranog istezanja vezivna tkiva nisu toliko elastična pa postaju manje funkcionalna, te su mišići podložniji ozljedama. Slijedite ovih 7 koraka pri vježbanju joge kako bi smanjili rizik od nastanka ozljeda:

Ne postoji savršena joga poza- postepeno i strpljivo radite na svakoj pozi kako bi postigli najbolji mogući položaj prema vašim mogućnostima

Ne gledajte druge- iako se uglavnom radi u grupama, joga treba biti individualno vježbanje. Nemojte gledati i kopirati druge, već pažljivo slušajte i pratite uputstva svog instruktora. Uspoređivanje s drugima može vas natjerati da premašite svoje mogućnosti i ne vježbate u svojoj sigurnoj zoni.

Popričajte s instruktorom- prije nego što započnete s tečajem joge, obavijestite instruktora o vašim trenutnim sposobnostima. Isto tako, spomenite bilo kakve prijašnje ozlijede i poteškoće koje mogu utjecati na vaše vježbanje.

Odaberite razinu tečaja prema vašoj razini znanja- ne brzajte s prebacivanjem u napredniju grupu dok god ne savladate početničku razinu.

Uložite u privatne sate- ako imate mogućnosti, nekoliko privatnih sati joge mogu biti jako korisni za uočavanje grešaka prilikom vježbanja i ispravljanje pokreta koji mogu biti štetni za vaš lokomotorni sustav.

Slušajte svoje tijelo- ako vam vaše tijelo na neki način sugerira da ono što radite nije dobro, stanite i odmorite u dječjoj pozi. To se odnosi na bilo kakve bolove, istegnuća, osjećaje trnjenja i sl.

Ako ste početnik- izbjegavajte napredne poze koje značajno opterećuju zglobove ramena i koljena.
 

Pročitajte više