Koje doba dana je najbolje za vježbanje?

Koje doba dana je najbolje za vježbanje?

Foto: Shutterstock


SIGURNO većina rekreativaca koji žele vježbati imaju problem oko tempiranja treninga, budući da je teško pronaći ono malo slobodnog vremena što ga imaju između brojnih dnevnih obaveza. No, naše tijelo ipak ima svoj ritam i fiziološki postoji razlika u koje ćemo doba dana raditi neku vrstu treninga. Najčešće možete čuti savjet kako je najbolje vježbati ujutro, što nije uvijek tako, barem ne za sve aktivnosti. 

Iako postoje dokazi kako će tijelo više energije dobiti iz masnih stanica za vrijeme neke vrste aerobne aktivnosti kada je radimo ujutro, važna je ukupna razlika između potrošenih i unijetih kalorija, stoga zapravo i nema neke velike koristi od forsiranja ranojutarnjeg jogginga zbog mršavljenja, ali ga možete raditi ako vam to vrijeme najviše odgovara.

S druge strane, vježbanje poput joge i sličnih aktivnosti koje uključuju istezanje (poglavito kralježnice), bi se trebale izbjegavati raditi ujutro, odmah nakon buđenja. Pokazalo se kako je stres između diskova kralježnice veći i za čak 300 % ako vježbamo rano ujutro, a u kasnije doba dana kralježnica postaje fleksibilnija i mobilnija, te se smanjuje rizik od prolapsa diska. Preporuka stručnjaka je da za aktivnosti koje uključuju bilo kakve pokrete u kojima se kralježnica isteže, pričekate oko 2 sata nakon ustajanja.

Kada je u pitanju trening s utezima ili bilo kakav trening snage i jakosti, postoje dokazi kako će izvedba biti bolja u kasnijim poslijepodnevnim satima kada su naši mišići najsnažniji. U to vrijeme možemo generirati veću snagu nego ujutro, što će rezultirati boljim treningom i kasnije većom adaptacijom. Međutim, pokazalo se kako se tijelo prilagodi na određeno doba dana u kojem treniramo konstantno, pa će se tako s vremenom povećati razina snage u ono vrijeme u kojem treniramo.

Unatoč svemu, ograničenost vremenom ne smije biti izlika da uopće ne vježbate ili da to činite jako rijetko. Kao i u svemu, naš organizam sposoban je napraviti brojne adaptacije, pa tako se i s vremenom prilagoditi na doba dana i aktivnost koju treniramo. Isto tako, cijela stvar može biti prilično individualna, pa će tako netko biti pun energije ujutro, dok drugima treba proći većina dana da mogu na treningu ostvariti ono najbolje, stoga nemojte se voditi onime kako je bolje vježbati ujutro i odgađati treninge, već trenirajte onda kada osjećate da imate puno energije ili prilagodite tijelo na ono doba dana kada jedino i možete vježbati. 

 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara