Video: Kućne vježbe za starije

Foto: Shutterstock



IAKO ljudi starije životne dobi misle kako vježbanje možda više nije za njih, to je zapravo daleko od istine. Za vrijeme starenja dolazi do prirodnog gubitka koštane mase i sarkopenije- gubitka mišićne mase. Posljedica toga su razni posturalni problemi, loše kretanje i općenito loše zdravlje lokomotornog sustava.

Upravo zato vježbe snage mogu biti od izuzetne važnosti kod nešto starije populacije kako bi se očuvala pokretačka i posturalna funkcija mišića i kostiju. Dovoljno je vježbati 2-4 puta tjedno, radeći vježbe s opterećenjem tek vlastitog tijela koje se mogu izvoditi i kod kuće. Donosimo vam upravo nekoliko takvih vježbi koje možete napraviti u 2-4 serije, po 8-15 ponavljanja. Ove će vježbe aktivirati sve mišićne skupine i pobrinuti se da ojačate, ili očuvate vaše mišiće, zglobove i kosti.

Helikopter

Ovu vježbu možete izvoditi i na koljenima ako nemate dovoljno snage za izvedbu kao što je prikazano u videu. Vježba će ojačati mišiće ramena i stabilizacijske mišiće trupa.


Obrnuta sklopka

Ova odlična vježba će ojačati mišiće trupa i povećati izdržljivost ramena i ruku.


Padajući toranj


Ojačajte mišiće nogu, kvadricepse ovom naizgled teškom vježbom. Počnite ju izvoditi u manjem opsegu pokreta, te s vremenom si postavite sve veći izazov. Važno je zadržati gornji dio tijela stabilnim i ravnim.


Medvjeđi čučanj

Također vježba za donji dio tijela koja će ojačati oslabjele mišiće nogu. Zadržite leđa ravna i izvodite čučanj u položaju kao na videu.


Propadanje kukovima


Kukove valja zaštiti snažnim mišićima oko njih, a ovom vježbom ćete jačati upravo te mišiće.


 

Pročitajte više