Ako nemate vremena za teretanu, kružni trening je idealan za vas

Foto: 123RF, Giphy

SIGURNO ste u teretanu krenuli puni entuzijazma, motiviranosti i volje, a već nakon mjesec dana odustali. To se mnogima događa, a najčešći izgovor je nedostatak vremena.

Međutim, kružni treninzi su sasvim nešto drugo te će vam volja i motiviranost rasti svakim odlaskom na trening, a uštedjet ćete i vrijeme.

Vjerojatno ste i sami izvodili kružne treninge, a da toga niste ni bili svjesni.

Zapravo, koncept kružnog treninga je prilično jednostavan: to je niz vježbi izveden određenim redoslijedom, a obično se radi bez odmora između svake vježbe dok se ne završi cijeli krug.

Upravo u tome leži najveća prednost. Pauze između vježbi su jako kratke, više vremena trošite vježbajući, vježbe završavate ranije, gradite mišiće i više se znojite.

Prednosti kružnog treninga

Očito je da su kružni treninzi velika ušteda vremena, a istraživanje je pokazalo da će to povećati vašu izdržljivost i omogućiti vam da ojačate, ako pravilo izvodite vježbe, prenosi portal MensHealth.

Stalni napori vršit će veći pritisak na vaš mišićni i aerobni sustav, što znači da ćete potrošiti više kalorija.

Kružni trening je savršena vježba za cijelo tijelo

Vaše tijelo će imati puno koristi od kružnih treninga s obzirom na to da ćete trenirati sve mišiće.

Kružni treninzi mogu biti izazovni i teže ih je odraditi nego što mislite, zbog čega je bolje započeti s jednostavnijim programom treninga cijelog tijela na osnovnoj razini.

Ako idete u teretanu tri puta tjedno, opet pogađate sve glavne mišićne skupine i pokrete koji su vam potrebni da biste ostali zdravi i aktivni te gradili mišiće.

Kružni trening vas tjera da ograničite pauze između vježbi

Većina ljudi baš i ne obraća pažnju na količinu odmora koje uzimaju između vježbi, dok kod kružnih treninga nemate puno vremena za predah jer već slijedi iduća vježba. 

Morat ćete ostati usredotočeni da biste pravilno napravili cijeli krug, ali dobra je stvar što pojedinačne vježbe traju kratko pa će vam lako biti održati fokus.

Stvari koje nije dobro raditi u kružnim treninzima

Nemojte odmah krenuti s jako teškim vježbama. Vaše tijelo na početku nije spremno za velike napore, osobito ako ste prvi put krenuli u teretnu.

Nemojte raditi previše ponavljanja. Budite pametni i ne pokušavajte nadvladati svoje tijelo. Postavite izazove pametno.

Prvo napravite najzahtjevniju i najtežu vježbu, a zatim, pri kraju kruga, prijeđite na jednostavnije pokrete.

Pročitajte više