Ako patite od urinarnih infekcija ove će vam vijesti doći kao melem na ranu

Foto: 123rf

PRETPOSTAVLJAMO da zdravu rubriku poput naše čitaju oni koji vole vježbu, jer donosimo jednu lijepu vijest za sve one, a posebno žene, koje učestalije pate od urinarnih infekcija.

Na portalu Medicine and Science in Sports and Exercise objavljena je studija koja kaže da žene koje pate od urinarnih infekcija mogu znatno ublažiti simptome – vježbanjem.

Studija je rađena u Danskoj, na Aalborg Universityju gdje su pratili ukupno 18,874 ljudi tijekom jedne cijele godine, a prije početka su svakog od njih rangirali prema skupinama – profesionalni sportaši, rekreativci, povremeni vježbači i uglavnom neaktivne osobe.

Osim što su pratili njihove zdravstvene slike tijekom godine posebnu su pozornost obratili na osobe koje su u tom razdoblju pile antibiotike. Pokazalo se da je da je čak 22 posto muškaraca te 34 posto žena uzimalo antibiotike, a većina ih je bila iz one neaktivne skupine ljudi.


                             
Ipak, najzanimljiviji je zaključak studije da je vježbanje čini se jako korisno za sprečavanje bakterijskih, a posebno urinarnih infekcija i to na temelju podataka koje su bile različite prema spomenutim grupama.

Pokazalo se naime da su osobe u prve tri grupe imale od 21 do 32 posto manji rizik od takvih upala, u odnosu na osobe koje su posve neaktivne što znači da je baš vježba vrlo dobra i za prevenciju.

Svatko tko je ikada imao problem s urinarnim infekcijama zna koliko je sve to mučno, no kada slijedeći put osjetite simptome, nemojte se samo umotati u dekicu – provježbajte se malo, kažu znanstvenici da će pomoći. A kasnije odmorite u toploj dekici.

I ne zaboravite – vježba je najbolja prevencija. Ne samo za bakterijske infekcije već vaše zdravlje uopće.

Pročitajte više