Ako radite od doma, pripazite na leđa: Mijenjajte položaj i prošećite

Foto: Unsplash

SJEDITI satima u uredu već je loše, no ako radite od kuće zbog pandemije koronavirusa, vjerojatno nemate ni svoju vjernu ergonomsku uredsku stolicu i radni stol. 

Možda radite za kuhinjskim stolom, na kauču u dnevnoj sobi ili čak iz kreveta, što je daleko od idealnog mjesta za rad. 

Dok se tako snalazite, kako biste pomogli svojim leđima trebali biste redovito mijenjati položaj pa i radni prostor, savjetuje Kampanja za zdravija leđa (AGR), njemačka udruga koja promiče i objavljuje istraživanja o sprječavanju bolova u leđima. 

Promjene položaja s istezanjem mišića i zglobova mogu činiti čuda, kažu stručnjaci. 

Dodatnoj raznolikosti na neko vrijeme može doprinijeti visoki stol za kojim se stoji ili, ako ga nemate, neka viša radna površina u kuhinji. 

A možete, primjerice, i sve svoje telefonske razgovore obavljati na nogama ili šećući okolo. To će ublažiti naprezanje leđa i pružiti vam malo tjelovježbe. 

AGR također savjetuje onima koji rade od kuće da osiguraju dostatno osvjetljenje radne površine jer inače naprežete ne samo oči, nego i leđa jer se stalno morate naginjati naprijed kako biste bolje vidjeli. 

Uz navedeno, ovdje pronađite neke vježbe koje ćete odraditi u par minuta, a mogle bi vam pomoći u popravljanju lošeg držanja ili sprječavanju nekih drugih bolova u tijelu.

Pročitajte više