Ako uzimamo ove suplemente, izgledat ćemo 10 godina mlađe, tvrde dermatolozi

Foto: Pexels

Uravnotežena prehrana, hidracija i kvalitetna rutina njege važni su aspekti zdravlja kože. No, dermatolozi sugeriraju i dva dodatka koja su ključna za graciozno starenje. Dermatologinja Debra Jaliman, dermatološki kirurg Nadir Qazi i nutricionistica Lisa Richards otkrili su dva suplementa koja pomažu u borbi protiv starenja.

1. Vitamin A

Prema Qaziju, vitamin A optimalan je dnevni vitamin za svakoga tko želi učvrstiti svoju kožu i ublažiti znakove starenja. On kaže da ga možemo uzimati oralno ili nanositi izravno na kožu u obliku kreme ili seruma.

"Vitamin A je učinkovit u smanjenju izgleda starenja. Potiče proizvodnju kolagena i stvaranje elastina, što pomaže obnoviti kožu", objasnio je Qazi za SheFinds.

2. Kolagen

Kolagen je protein odgovoran za elastičnost kože i može se dnevno uzimati u obliku dodataka, a nalazi se i u mnogim namirnicama. "Gubitak kolagena počinje već u dobi od 21 godine, a do dobi od 40, žene su izgubile između 10 i 20 posto svog kolagena te 1 posto nakon toga", tvrdi Richards.

Ipak, napominje da i nakon 40. godine još uvijek možemo imati blistavu i sjajnu kožu uzimanjem ovog dodatka i konzumiranjem hrane bogate kolagenom, poput jaja, piletine i bobičastog voća. Kolagen se može dodatno uzimati u obliku kapsula ili praha.

"Kada se uzima u prahu, posebno pomiješan s proteinskim prahom, može poboljšati apsorpciju kolagena", savjetuje Richards. Jaliman predlaže miješanje kolagena u prahu s vodom ili bilo kojim drugim pićem jer to pomaže općoj hidrataciji, što je odlično za zdravlje kože.

Kada je riječ o održavanju blistavog i mladolikog tena, postoji obilje dodataka na izbor. Međutim, ova tri stručnjaka na tom području snažno preporučuju da se prioritet da unosu vitamina A i dodataka kolagena.

Pročitajte više