Budite se usred noći? Osam trikova koji će vam pomoći da opet ekspresno zaspite

Foto: 123RF

UMJESTO da gubite vrijeme surfajući po bespućima Interneta ili da buljite u strop dok se istovremeno osjećate kao da vas netko muči, čini se da ipak postoje stvari koje mogu pomoći da se što prije vratite u zemlju snova.

Zato je portal Livestrong izdvojio nekoliko savjeta vrhunskih stručnjaka uz čiju pomoć biste trebali lakoćom otjerati nesanicu iz svoje sobe:

1. Priča za "laku noć" za odrasle

Omiljena strategija Michelle Drerup, ravnateljice centra za poremećaje spavanja u klinici Cleveland, jest slušanje dosadnih podcasta ili priča za "laku noć" namijenjenih odraslima. Smatra da je riječ o odličnom triku jer nema potrebe uključivati svjetlo ili napuštati krevet.

"To će također pomoći obuzdati vaš lutajući um i umanjiti tjeskobu koja se može pojaviti usred noći", objasnila je.

2. Brojite ovce, ali unazad

Stari trik s brojanjem ovaca nije samo beskoristan narodni savjet. Barem tako tvrdi dr. sc. Susheel Patil, ravnatelj klinike i profesor medicine koji se specijalizirao za poremećaje spavanja. Ipak, on tvrdi da je puno djelotvornije odabrati neki broj i brojati od njega unazad. Ovaj dosadan zadatak odvratit će vam misli i vjerojatno vas vrlo brzo vratiti u zemlju snova.

3. Posjetite kupaonicu

Dr. Patil ističe da ako vam pun mjehur čini neugodu, krajnje je vrijeme da ga ispraznite. Čak i pod cijenu napuštanja udobnog i toplog kreveta.

"Često se pacijenti bore s nelagodom u nadi da će zaspati", objasnio je, a time si radite protuuslugu te ćete se vjerojatno prije razbuditi nego ponovno utonuti u san.

4. Pokušajte s meditacijom

Ovo je još jedan od savjeta koje preporučuje dr. Patil.

Na primjer, napravite meditativno "skeniranje tijela". Počnite od glave i krenite polako prema nožnim prstima, upotrijebite um da polako skenirate svoje tijelo te potaknite mišiće koje sretnete na putu da se opuste i oslobode svake napetosti. U idealnoj situaciji, zaspat ćete prije nego što stignete do nogu.

5. Vježbajte duboko disanje

Provjeren recept koji gotovo uvijek pali potaknut će vaše tijelo da se opusti i pomoći vam da ponovno zaspite.

7. Ustanite iz kreveta

Zvuči kao pomalo nelogičan savjet, ali dr. Patil preporučuje da, ako ste budni više od dvadeset ili trideset minuta, ustanete iz kreveta i pola sata posvetite svakodnevnim aktivnostima poput skupljanja veša ili pak čitanja knjige u drugoj sobi prije nego što se pokušate vratiti spavanju.

Objašnjenje?

"Ideja je da se vratite u krevet kad ste pospani, tako da vaš mozak povezuje spavaću sobu kao prihvatljivo mjesto za spavanje, a ne mjesto na kojem ste budni", objasnio je on.

8. Oduprite se nagonu da posegnete za mobitelom

Koliko god se osjećali budno, nemojte ga uzimati u ruke kako biste provjeravali e-poštu, društvene medije ili se bavili drugim aktivnostima

"Ne samo da plavo svjetlo ometa spavanje, nego elektronika ima tendenciju da bude poticajnija i ne pomaže nam da ponovno zaspimo", objasnila je Drerup.
 

Pročitajte više