Bundeva se s razlogom naziva kraljicom jeseni. Evo nekih njenih impresivnih prednosti

Foto: Pexels

OSIM što služi za dekoraciju, bundeva je iznimno ukusna namirnica koja ima brojne zdravstvene prednosti. Iako se smatra povrćem, znanstveno spada u voće jer sadrži sjemenke. Ipak, nutritivno je sličnija povrću nego voću. 

Osim izvrsnog okusa, bundeva je hranjiva i povezana s mnogim zdravstvenim prednostima. 

Obiluje vitaminom A

Šalica kuhane bundeve od 245 grama sadrži 49 kalorija, 0.2 grama masti, 2 grama proteina, 12 grama ugljikohidrata, 3 grama vlakana i obilje vitamina A - čak 245 posto preporučenog dnevnog unosa. Tu su i brojni drugi vitamini i minerali: vitamin C, kalij, mangan, vitamin B2, vitamin E i željezo. 

Bogata je antioksidansima

Slobodni radikali su molekule koje nastaju metaboličkim procesom u tijelu. Iako su vrlo nestabilni, imaju korisne uloge, poput uništavanja štetnih bakterija. Međutim, prekomjerni broj slobodnih radikala u tijelu stvara oksidativni stres, a koji je povezan s kroničnim bolestima, uključujući bolesti srca i rak. 

Bundeva sadrže antioksidanse poput alfa-karotena, beta-karotena i beta-kriptoksantina. Oni mogu neutralizirati slobodne radikale i spriječiti da oštećuju stanice.

Jača imunitet

Zahvaljujući ranije spomenutom udjelu vitamina i minerala, bundeva jača imunološki sustav. Kao prvo, ima visok sadržaj beta-karotena, koji vaše tijelo pretvara u vitamin A. Studije pokazuju da vitamin A može ojačati imunološki sustav i pomoći u borbi protiv infekcija.

Bundeva je također bogata vitaminom C, za koji se pokazalo da povećava proizvodnju bijelih krvnih stanica, pomaže imunološkim stanicama da djeluju učinkovitije i ubrzava zacjeljivanje rana.

Osim gore spomenuta dva vitamina, bundeva je također dobar izvor vitamina E, željeza i folata - za koje se pokazalo da pomažu i imunološkom sustavu.

Štiti vid

Vid s godinama slavi, a bundeva ima brojne hranjive tvari koje ga mogu sačuvati. U analizi 22 studije znanstvenici su otkrili da ljudi s većim unosom beta-karotena imaju značajno manji rizik od katarakte, uobičajenog uzroka sljepoće. Bundeva je također jedan od najboljih izvora luteina i zeaksantina, dva spoja povezana s manjim rizikom od starosne makularne degeneracije i katarakte. 

Osim toga, sadrži solidne količine vitamina C i E, koji djeluju kao antioksidansi i mogu spriječiti da slobodni radikali oštete vaše očne stanice.

Pomaže u mršavljenju

Iako je nutritivno bogata, bundeva ima malo kalorija, što znači da pomaže u mršavljenju. Sastoji se od 94 posto vode, a obiluje i vlaknima, koja mogu pomoći u suzbijanju apetita.

Pridonosi zdravlju srca

Bundeva je bogata kalijem, vitaminom C i vlaknima, a sve navedeno ima blagotvorno djelovanje na srce. Na primjer, studije su pokazale da izgleda da ljudi s većim unosom kalija imaju niži krvni tlak i smanjeni rizik od moždanog udara, a to su dva čimbenika rizika za srčane bolesti.

Godi koži

Na kraju, spomenimo da je bundeva namirnica koja iznimno godi koži. Studije pokazuju da karotenoidi poput beta-karotena mogu djelovati kao prirodna zaštita od sunca.

Bundeva je također bogata vitaminom C, koji je neophodan za zdravu kožu. Vaše tijelo treba ovaj vitamin za proizvodnju kolagena, proteina koji održava vašu kožu jakom i zdravom.

Pročitajte više