Čokolada može popraviti vaš san, tvrde nutricionisti

Foto: Unsplash

JEDNA od glavnih tema na eventu časopisa Stylist posvećenom dobrom i kvalitetnom snu bila je rasprava o tome zašto nije uvijek dobro izbjegavati određene vrste hrane.

Nutricionistica i osobna trenerica Keris Marsden, koja je bila jedna od govornica na događanju, tako je spomenula i čokoladu, koju mnogi izbjegavaju kada su na dijeti, a može imati puno pozitivnih utjecaja na organizam.

Prema Marsden, konzumiranje čokolade vam može pomoći da se bolje naspavate. Budući da čokolada podiže razinu hormona serotonina, koji je zadužen za proizvodnju melatonina, malo čokolade moglo bi riješiti vaše probleme s nesanicom.

"U cijelom svojem životu i svemu što sam naučila o nutricionizmu nije prošao jedan dan a da nisam pojela malo čokolade", rekla je Marsden i dodala: "Ona povećava serotonin koji vam pomaže usnuti navečer. Jednostavnije ne može."

Uz ovu prednost, znanstvenici sa Sveučilišta u Londonu tvrde da osobe koje jedu tamnu čokoladu smanjuju mogućnost depresije. Istraživanje je pregledavalo podatke o oko 14 tisuća odraslih osoba uključujući njihovu konzumaciju čokolade, simptome depresije, visinu, fizičku aktivnost i ostale kronične zdravstvene probleme.

Analiza podataka otkrila je da su sudionici koji su tamnu čokoladu jeli dvaput u vremenskom rasponu od 24 sata imali 70 posto manju šansu od razvijanja depresije od ostalih. 

"Ovo istraživanje pruža neke dokaze da konzumacija tamne čokolade može biti povezana sa smanjenim šansama za razvijanje kliničke depresije", kazala je liječnica Sarah Jackson, koja je vodila istraživanje.

Ipak, Jackson smatra da je potrebno provesti još istraživanja da bi se raščistile sve nedoumice oko odnosa između čokolade i depresije.

"Moguće je da depresija izaziva pad interesa za čokoladom ili neki drugi razlozi dovode do toga da ljudi manje konzumiraju čokoladu pa postanu depresivni. Ako se utvrdi čvrsta poveznica između zaštitnog efekta koji konzumacija čokolade ima na organizam, treba utvrditi i koju vrstu čokolade bi bilo najbolje konzumirati te koja količina je optimalna. No čokolada ne može djelovati sama. Prema znanstvenicima, ključ za pozitivan utjecaj na raspoloženje je da čokoladu moramo jesti s užitkom. To, vjerujemo, neće biti problem", zaključila je.

Pročitajte više