Deblja li vas doista jedenje nakon 18 sati? Evo prave istine

Foto: 123RF

SVI znaju za pravilo da nije preporučljivo jesti nakon 18 sati. Je li to točno?

“Ne znam odakle točno to pravilo”, kaže dijetetičarka Dana Hunnes koja tvrdi da ne postoji ništa što bi vas trebalo sprječavati da jedete nakon 18 sati, ali ovisi koje namirnice.

“Ljudi kasno navečer najčešće jedu čips, slatkiše i drugu kaloričnu hranu”, kaže Hunnes.

Upravo zbog toga se događa da osobe koje ne jedu navečer mršave. 

Sveučilište Brigham Young je provelo istraživanje među 29 muškaraca koji su prestali jesti između 19 sati i 6 ujutro dva tjedna. U prosjeku su smršavili oko pola kilograma. Nakon što im je ponovno dopušteno da jedu navečer dva tjedna, udebljali su se više od pola kilograma. 

Zaključak je da su muškarci koji su prestali jesti kasno navečer u prosjeku unosili 238 kalorija manje u danu. 

Stručnjaci pojašnjavaju da do debljanja dovodi nezdrava prehrana. Ako ogladnite u večernjim satima, nemojte se bojati nešto prigristi. Međutim, posegnite za hranom koja se sastoji od cjelovitih žitarica i proteina.

“Ako je glad noću za vas tipična pojava, vjerojatno ne jedete dovoljno u prvoj polovici dana”, dodaje Hunnes.

“Usredotočite se na to se dobro hranite tijekom dana. Mnogi klijenti mi kažu da tijekom dana nastoje ograničiti unos kalorija, ali kad dođu doma s posla izgube kontrolu”, savjetuje dijetetičarka Anna Rossinoff.

Također, pojašnjava da tijelo ne zna koliko je sati, ali zna prepoznati da je gladno i da nema goriva. Zato preporučuje pojesti uravnotežen obrok svaka tri do četiri sata.

“Ako se pravilno hranite tijekom dana, vjerojatno nećete biti toliko gladni navečer”, dodaje.

Pročitajte više