Deset namirnica koje najbolje idu uz treninge snage

FOTO:123RF

ZA USPJEŠNO vježbanje važna je i dobra prehrana.

Hrana bogata BCAA aminokiselinama (aminokiseline razgranatog lanca) pomaže u sintezi proteina u mišićima i smanjuje rizik od puknuća mišića. Poslije treninga snage važno je konzumirati i proteine i ugljikohidrate, piše foodnetwork.com.

Donosimo vam popis namirnica koje su idealne za obroke poslije treninga.

1. Kvinoja

Kvinoja je namirnica koja obiluje kompletnim izvorom bjelančevina jer sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina i ne sadrži gluten.

2. Grčki jogurt

Grčki jogurt je dobar jer ima puno proteina, a sadrži manje soli i šećera od običnog jogurta. Možete od njega napraviti smoothie ili razne umake za salatu

3. Jaja

Poznato je da su jaja savršeni izvor proteina, a možete ih spremiti na sto načina.

4. Kikiriki maslac

Ovdje mislimo na pravi maslac od kikirikija koji sadrži samo kikiriki i sol, a ne industrijske verzije s puno ulja i šećera.

5. Čokoladno mlijeko

Čokoladno mlijeko je dobro popiti 15 minuta poslije treninga jer čuva mišiće te im pomaže u procesu oporavka, piše foodnetwork.com.

6. Piletina i puretina


Glavne prednosti bijelog mesa u odnosu na crveno su manja kalorijska vrijednost i manji udio zasićenih masnoća i kolesterola. Osim toga, jeftinije je i dostupnije.

7. Losos

Losos se lako probavlja te sadrži masnoće koje usporavaju probavu i otpuštanje aminokiselina.

8. Leća

Leća je namirnica bogata vlaknima i proteinima, jeftina je i lako se priprema.

9. Govedina

Govedina je odličan izvor proteina potrebnih za rast vaših mišića.

10. Slanutak

Slanutak je vrsta mahunarke koja je nutritivno vrlo vrijedna namirnica bogata proteinima. Zbog toga bi se često trebala naći na vašem tanjuru.

Pročitajte više