Desetominutne zdrave navike koje će vam pomoći u borbi s viškom kilograma

Foto: Pexels

MALE, gotovo neprimjetne promjene mogu potpuno promijeniti vaš zdravstveni karton. Za neke od njih vam je potrebno tek desetak minuta dnevno.

1. Sjednite kada jedete

Bilo da je riječ o brzom doručku, ručku između poslovnih sastanaka ili večeri, pojesti na brzinu moglo bi vam se učiniti kao odličan način da uštedite vrijeme. No, ako odvojite samo 10-ak minuta za svaki obrok, to bi moglo imati brojne zdravstvene benefite.

Posvetite potpunu pažnju onome što se nalazi na tanjuru jer tako ćete se moći fokusirati na okuse, teksturu i arome hrane. Osim toga, znat ćete prepoznati na vrijeme kada ste siti te ćete izbjeći prejedanje.

2. Pripremite si zdrave grickalice

Kada ste gladni i u žurbi, lako je pokleknuti i posegnuti za nezdravim grickalicama poput muffina ili keksa. Umjesto toga, odvojite deset minuta u danu kako biste pripremili paketiće sa zdravim alternativama. Voće, štapići od povrća, jogurt, kokice bez dodanih masnoća i orašasti plodovi su uvijek dobar odabir.

3. Napunite zdjelu s voćem

Istraživanja su potvrdila da ako na vidljivo mjesto stavite zdjelu s vodom, nesvjesno ćete potaknuti sami sebe da birate zdraviju hranu.

4. Napravite popis za kupovinu

Koliko puta ste ušli u trgovinu s ciljem da kupite kruh i mlijeko, a izašli ste s punom vrećicom stvari? No, popis za kupovinu nije samo odličan način za uštedu novca. Naime, američko istraživanje je pokazalo kako ljudi koji redovito rade popise za kupovinu imaju manje problema s prekomjernom težinom.

Isplanirajte tjedni jelovnik i prema njemu napravite popis. Tako ćete, između ostalog, osigurati da se u vašoj kući ne nalaze nepotrebne nezdrave namirnice, a i više ćete pažnje posvećivati onome što jedete, piše Healthy Food.
 

Pročitajte više