Dijetetičari otkrili što se događa s našim tijelom ako preskačemo doručak

Foto: Shutterstock

DOK SMO odrastali, svi smo čuli da je doručak najvažniji obrok u danu. Pa, možda su naše mame i tate ipak bili u pravu. 

Mnoge su studije pokazale da dobar i kvalitetan doručak uvelike utječe na opću kvalitetu prehrane. Konzumiranje zdravog, uravnoteženog obroka može učiniti nevjerojatne stvari za naše zdravlje. Doručak je katalizator koji pokreće metabolizam i utječe na zdravo tijelo i um, piše portal Eat This, Not That. 

No, mnogi zbog premalo vremena i užurbanog životnog rasporeda doručak često u potpunosti preskaču ili ga mijenjaju brzinskom šalicom kave. Preskakanje obroka, posebno prvog obroka u danu, nije preporučljivo, a evo i nekoliko razloga zašto. 

Pad šećera u krvi

Bez unosa hranjivih tvari iz zdravog i dobro uravnoteženog doručka, razina šećera u krvi može pasti, ostavljajući vas umornima, razdražljivima i nesposobnima da se usredotočite. To potvrđuje i studija iz 2019. godine, čiji su rezultati pokazali da su ljudi koji su preskakali doručak imali povećanu razinu šećera u krvi, prenosi Eat This, Not That.

"Budući da ne jedete cijelu noć dok spavate, šećer u krvi već prirodno opada nakon buđenja", istaknula je dijetetičarka Caroline Young. "Ako ne povećate šećer dobro uravnoteženim doručkom, on će nastaviti padati tijekom jutra. S vremenom to može dovesti do velikih oscilacija i nestabilnosti šećera u krvi", dodala je Young.

Možda ćete se teško usredotočiti

Doručak donosi bitne hranjive tvari, koje pokreću mozak za dan usredotočenog rada. Samim time, njegovo preskakanje može uzrokovati poteškoće s koncentracijom. Jedno istraživanje iz 2017. pokazalo je da su sudionici koji su preskočili ili pojeli neuravnotežen doručak imali lošije kognitivne performanse tijekom dana od onih koji su jeli zdrav doručak.

Na ovo se osvrnula i dijetetičarka Trista Best te istaknula da "doručak osigurava tijelu i mozgu esencijalne hranjive tvari i energiju. Kod nekih osoba preskakanje doručka može dovesti do smanjene kognitivne sposobnosti, uključujući poteškoće s koncentracijom, pamćenjem i rješavanjem problema", prenosi Eat This, Not That.

Može se usporiti metabolizam

Preskakanje doručka, kada je tijelo spremno za nove kalorije, može imati kontraproduktivan učinak na metabolizam. Istraživanja pokazuju da bi se tijelo zbog ovakve situacije moglo prilagoditi usporavanjem metabolizma, što potencijalno može rezultirati debljanjem. 

"Redoviti obroci, uključujući doručak, igraju važnu ulogu u održavanju uravnoteženog metabolizma", objašnjava Trista Best. "Preskakanje doručka može poremetiti tu ravnotežu, potencijalno utječući na sposobnost tijela da učinkovito koristi i skladišti energiju", dodaje dijetetičarka.

Samo ćete imati veću potrebu za hranom tijekom dana

Kada ujutro ne jedemo doručak, riskiramo da ćemo se kasnije tijekom dana, zbog intenzivne želje za hranom, prejesti. Takvim načinom življenja ne održava se uravnotežen i pažljiv pristup hrani, koji je važan za normalno funkcioniranje.

"Tijelo traži ravnotežu, pa preskakanje doručka može dovesti do veće žudnje ili prejedanja kasnije tijekom dana jer pokušava nadoknaditi kalorije koje nedostaju", ističe dijetetičarka Sarah Schlichter. Dodaje da je jedna studija pokazala da su oni koji su preskakali doručak konzumirali više ugljikohidrata (uključujući dodatne šećere), šećera i masti od onih koji su doručkovali.

Porast razine kortizola

Hormon stresa kortizol ne reagira samo na emocionalni stres, piše portal Eat This, Not That. Kortizol reagira i na fiziološki stres izazvan preskakanjem obroka. Prema sustavnom pregledu časopisa Nutrients iz 2021. godine, preskakanje doručka može povećati jutarnju razinu kortizola, što može dovesti do povećanog apetita i loše kvalitete sna.

"Svaki oblik restrikcije hrane, uključujući i preskakanje doručka, oblik je psihičkog i tjelesnog stresa", navodi Young. "Da bi živčani sustav bio reguliran, potrebna mu je odgovarajuća prehrana. Dakle, kada preskočite doručak, veća je vjerojatnost da će tijelo otići u neregulirano stanje, kao što su borba ili bijeg, koje dolazi s tjeskobom, ubrzanim otkucajima srca i razdražljivosti", prenosi Eat This, Not That.

Pad razine energije

Dobar i uravnotežen doručak "gorivo" je koje je tijelu potrebno da pokrene metaboličke procese i ima potrebnu energiju za dnevne aktivnosti. Preskakanjem doručka u tijelu može pasti razina šećera, a onda se javljaju umor, razdražljivost i bezvoljnost.

"Budući da je hrana ono što nam doslovno daje energiju, nastavak gladovanja preko noći, tako da ne jedete doručak, može dovesti do dodatnog umora, zamagljenosti, glavobolja, promjena raspoloženja i loših kognitivnih performansi", ističe Schlichter.

Također, studija iz 2021. godine pokazala je da je preskakanje doručka povezano s povećanim umorom i smanjenom kvalitetom sna.

Pročitajte više