Gastroenterologinja otkriva omiljeni međuobrok koji je odličan za zdravlje crijeva

Foto: Shutterstock

Kad je riječ o zdravlju crijeva, naša prehrana igra glavnu ulogu. I to nadilazi doručak, ručak i večeru - užina je također vrlo važna. Primjerice, ako nam se jede nešto hrskavo, znamo da su štapići od povrća bolji od čipsa, a ako nam se jede nešto slatko, voće je zdravija opcija od kolača. Ipak, osim očitih "nezdravih" međuobroka koje bismo trebali ograničiti, postoje i oni koje bismo trebali jesti češće.

Gastroenterologinja dr. Sara Mesilhy otkrila je jedan takav međuobrok, koji čak i ona jede više puta tjedno te tvrdi da joj je omiljeni.

"Užine smatram normalnim dijelom svoje dnevne prehrane. Jogurti su mi omiljeni, bilo obični ili pomiješani sa svježim voćem. Jogurt nudi puno hranjivih tvari poput proteina, kalcija, fosfora, vitamina B12 i vitamina D", rekla je dr. Mesilhy za Parade.

Probiotičke bakterije koje se nalaze u nekim jogurtima mogu spriječiti nadutost i zatvor

Kalcij u jogurtu može pomoći u regulaciji mišića u probavnom traktu, pospješujući redovitu probavu, a proteini u jogurtu mogu doprinijeti osjećaju sitosti te smanjiti iskušenje da jedemo manje zdrave opcije.

Također, nose velike dobrobiti za probavni sustav regulacijom mikrobiote u crijevima. Probiotičke bakterije, koje se nalaze u nekim jogurtima, ono su što može pomoći u regulaciji mikrobiote i to može spriječiti neugodne probavne nuspojave poput nadutosti i zatvora, dodaje dr. Mesilhy. Neke od odličnih opcija jogurta uključuju obični grčki jogurt, skyr, kefir ili jogurt s niskim udjelom masti.

Dr. Mesilhy savjetuje da odaberemo obične ili minimalno zaslađene varijante, jer neki aromatizirani jogurti mogu sadržavati visok udio šećera.

Pročitajte više