Dvije najgore opcije za doručak, prema dijetetičarki  

Foto: Pexels

Doručak se često smatra najvažnijim obrokom u danu. Međutim, nisu sve namirnice za doručak dobre za naše zdravlje. Neke opcije, pune šećera, nezdravih masti i rafiniranih ugljikohidrata, mogu dovesti do skokova razine šećera u krvi i pridonijeti debljanju. Dijetetičarka Michelle Saari navela je dvije takve opcije koje uzrokuju debljanje i koje bi nam mogle povećati razinu šećera u krvi.

1. Žitarice za doručak

Mnoge žitarice za doručak prepune su rafiniranih ugljikohidrata i dodanih šećera, što može dovesti do brzog povećanja glukoze u krvi nakon konzumiranja. Ti skokovi u šećeru u krvi mogu rezultirati energetskim padovima, povećanom gladi i žudnjom za više slatke hrane kasnije tijekom dana te pridonijeti debljanju.

"Nisu sve žitarice za doručak jednake, ali popularnije obično imaju visok sadržaj šećera bez mnogo drugih nutritivnih vrijednosti. Ako žitarice nemaju vlakana, onda nemaju ničega što bi vam moglo pomoći u regulaciji šećera u krvi", kaže Saari za SheFinds. Ako ipak želimo doručkovati žitarice, savjetuje da biramo opcije s manje šećera.

2. Pekarski proizvodi

Mnogi pekarski proizvodi za doručak, poput muffina i raznih peciva, imaju visok sadržaj rafiniranih šećera i rafiniranog brašna. Ti rafinirani ugljikohidrati mogu dovesti do naglog porasta razine šećera u krvi te potencijalno pridonijeti otpornosti na inzulin tijekom vremena.

Štoviše, kalorična priroda ovih poslastica u kombinaciji s njihovom često niskom nutritivnom vrijednošću može uzrokovati debljanje.

"Razna slatka i slana peciva krcata su mastima i šećerom, od kojih ništa nije korisno za vaše zdravlje. Umjesto da kupujete takva peciva, ujutro pripremite nešto za sebe što možete uzeti u pokretu. Primjerice, napravite tost i na njega stavite zdravi maslac od kikirikija i banane", zaključila je dijetetičarka.

Pročitajte više