Tri znaka koja se javljaju za vrijeme jela signaliziraju nedostatak važnog vitamina

Foto: Shutterstock

VITAMINI i minerali iznimno su važni kako bi naša tijela mogla funkcionirati. Uglavnom ih unosimo hranom, ali ako je naša prehrana bazirana na nezdravim namirnicama ili ako ne možemo apsorbirati hranjive tvari, to može dovesti do nedostatka vitamina. To s vremenom može rezultirati bolnim ili iscrpljujućim simptomima.

Nedostatak vitamina B12 jedan je od nedostataka koji može biti opasan ako se zanemari.

Vitamin B12 bitan je nutrijent koji se nalazi u mnogim životinjskim proizvodima, kao što su meso, sir i jaja. Potreban je ljudskom tijelu za stvaranje zdravih crvenih krvnih stanica. Bez funkcionalnih crvenih krvnih zrnaca, nije moguće prenositi kisik tijelom. To može uzrokovati cijeli niz zdravstvenih problema.

Srećom, nedostatak B12 obično se lako liječi. No, dok ne uočite simptome i ne zatražite pomoć, oni mogu iznimno otežati svakodnevni život, a u teškim slučajevima to se stanje povezuje sa zatajenjem srca, dijabetesom, artritisom, pa čak i rakom želuca.

Prema doktorima, tri znaka nedostatka vitamina B12 moguće je uočiti tijekom jela: gubitak apetita, bolan jezik ili čirevi u ustima te probavne smetnje.

Ako uočite bilo kakve znakove nedostatka B12, trebali biste posjetiti svoga liječnika opće prakse.

Pročitajte više