Pistacije su mnogima omiljena grickalica, evo zašto bismo ih trebali češće jesti

Foto: Unsplash

PISTACIJE su jedne od popularnijih orašastih plodova. Nisu samo ukusne, već su i jako zdrave te bogate proteinima, antioksidansima i vlaknima, stoga su odličan redoviti dodatak prehrani. Ako niste sigurni želite li ih uključiti u prehranu, ovih pet zdravstvenih dobrobiti koje se povezuju uz redovitu konzumaciju možda će vas potaknuti da promijenite mišljenje.

Pozitivno utječu na zdravlje srca

Pistacije su bogate antioksidansima, uključujući beta-karoten i gama-tokoferol koji se nalazi u vitaminu E. Ovi antioksidansi pomažu u smanjenju razine kolesterola i krvnog tlaka, smanjujući rizik od srčanih bolesti, prenosi Health Shots.

Pomažu s mršavljenjem

Unatoč visokom udjelu masti, pistacije imaju malo kalorija što može pomoći u kontroli težine. Štoviše, njihov visok sadržaj proteina i vlakana može povećati osjećaj sitosti, pomažući smanjiti ukupni unos kalorija i dugoročno poticati mršavljenje.

Poboljšavaju zdravlje probavnog sustava

Zahvaljujući sadržaju vlakana u pistacijama, redovita konzumacija ove vrste orašastih plodova potiče zdrav rad probavnog sustava. Jedenje pistacija pomaže poboljšati redovito pražnjenje crijeva i podržava korisne crijevne bakterije. 

Odražava šećer u krvi pod kontrolom

Pistacije imaju nizak glikemijski indeks, što znači da imaju manji utjecaj na razinu šećera u krvi. Također, sadrže antioksidanse, karotenoide i fenolne spojeve, a svi oni mogu sniziti razinu šećera u krvi, prenosi Health Shots.

Pomažu u zaštiti vida

Pistacije su bogat izvor antioksidansa, luteina i zeaksantina, koji su ključni za zdravlje očiju. Pomažu u zaštiti očiju od oštećenja uzrokovanih plavim svjetlom i degeneracije povezane sa starenjem.

Pročitajte više