Dijetetičari se kunu da djeluju: Sedam dodataka prehrani za jačanje imuniteta

IMUNOLOŠKI sustav ima ogroman zadatak - svaki dan bori se da zaštiti vaše tijelo od bakterija, virusa i gljivica koje lebde zrakom poput nevidljivih konfeta. Zato ovaj vrijedni sustav zaslužuje našu malu pomoć, zar ne?

Dodaci prehrani jedan su od načina da svoj imunološki sustav održite u vrhunskoj formi. Naravno, neće svaki od pregršt postojećih proizvoda na tržištu djelovati, ali dijetetičari kažu da postoje opcije koje zaista djeluju, piše portal Eat This, Not That.

Donosimo vam njihove glavne preporuke koje su nam svima lako dostupne, a mogu učiniti veliku razliku.

1. Vitamin D

Vitamin D je posljednjih godina stekao reputaciju glavnog dodatka za zdravlje imuniteta, budući da sve veći broj istraživanja pokazuje njegov utjecaj na obranu od bolesti. Ovaj vrijedan vitamin možemo upiti i izlaganjem suncu, ali u zimskim mjesecima to većini ljudi baš i nije izvedivo. Zato ga je pametno suplementirati u tabletama, pilulama, tekućini...

2. Probiotici

Prema istraživanju iz 2021. godine, 70-80% imunoloških stanica nalazi se u crijevima. A znamo da su probiotici izuzetno važni za pravilnu funkciju crijeva. Možete ga suplementirati tako da jedete hranu bogatu probioticima (jogurt, kiseli kupus, miso...) ili uzimate kapsule.

3. Liposomalni vitamin C

Osjećate se iscrpljeno? Dajte svom tijelu malo potpore u obliku vitamina C. Neka istraživanja pokazuju da bi se liposomski vitamin C mogao bolje apsorbirati od drugih vrsta.

4. Kolostrum

Nakon poroda, prije nego što majka proizvede mlijeko, ona proizvodi kolostrum, tvar bogatu hranjivim tvarima i antioksidansima. Sada možete kupiti kolostrum koji ne dolazi od ljudskih mama, već od krava muzara. Iako ne sadrži isti profil hranjivih tvari kao ljudski kolostrum, razumna je zamjena s mnogim prednostima za imunološko zdravlje.

5. Adaptogene gljive

Adaptogeni su bilo koja biljka ili gljiva koja pomaže vašem tijelu u upravljanju stresom - a napadi na vaš imunološki sustav sigurno se kvalificiraju kao stres. Vjeruje se da adaptogene gljive, kao što je reishi, mogu stimulirati imunološki sustav i čak potaknuti bolji san.

6. Cink

Cink možete pronaći u mnogim uobičajenim namirnicama poput jaja, graha i cjelovitih žitarica.

7. Multivitamini usmjereni na imunitet

Neki multivitamini za imunitet sadrže vitamin D, vitamin C, cink i još mnogo toga u jednom paketu.

Pročitajte više