Dijetetičarka otkriva koju namirnicu treba češće jesti ako imamo problema sa zatvorom

Foto: Shutterstock

PROBLEMI sa zatvorom mogu nastati iz nekoliko razloga, ali nedovoljno unošenje vlakana nalazi se pri samom vrhu popisa. Najbolji dnevni unos vlakana je između 28 i 34 grama, a povećanje unosa vlakana u organizam najjednostavnije se može učiniti promjenom prehrane.

Dijetetičarka Erika Barrera istaknula je jednu namirnicu za koju tvrdi da je najbolja u rješavanju problema sa zatvorom. Namirnica koju je izdvojila je zobena kaša, koju mnogi vole jesti kao opciju za doručak. Evo zašto dobro utječe na crijeva.

Zobena kaša sadrži puno vlakana

Poznato je da su vlakna dobra za organizam i da pomažu kod problema sa zatvorom, a u zobenoj kaši se nalaze čak dvije vrste vlakana: topiva i netopiva. Dijetetičarka Erika Barrera objašnjava da su "netopiva vlakna gruba vlakna koja potiču izlučivanje vode i sluzi u crijevima, što daje laksativni učinak, dok topiva vlakna stvaraju gel i imaju visoku sposobnost zadržavanja vode, koja povećava i omekšava stolicu u debelom crijevu te olakšava pražnjenje crijeva".

Upravo iz tog razloga mnogi stručnjaci preporučuju konzumiranje zobene kaše za doručak kako bi se odmah utjecalo na zdrav rad crijeva. Osim zdravstvene dobrobiti, zobena kaša je i vrlo ukusna te se može kombinirati s voćem ili raznim orašastim plodovima. Jedna šalica zobene kaše ima osam grama vlakana, prenosi Eating Well. 

Podržava zdrav crijevni mikrobiom

Ako želite zdraviji crijevni mikrobiom, unos više vlakana jedan je od najboljih načina za to. Zobena kaša sadrži dobar izvor topivih vlakana, posebno beta-glukana, koji ima zdravstvene dobrobiti. "Beta-glukan se fermentira u crijevima i stvara bakterijsku raznolikost, što može pomoći u poboljšanju crijevnog mikrobioma smanjenjem upalnih svojstava, povećanjem imuniteta i promicanjem redovitosti crijeva", objašnjava Barrera.

Pročitajte više