Dijetetičarka upozorava na četiri namirnice koje začepljuju arterije 

Foto: Pexels

Zdrava prehrana jedna je od najvažnijih komponenti zdravog života u cjelini. Gotovo je nemoguće precijeniti utjecaj koji prehrana može imati na kardiovaskularni sustav. Iako postoji mnogo hrane zdrave za srce koju bismo trebali dodati na svoj tanjur, postoji i niz štetnih opcija koje bismo trebali izbjegavati ako želimo zdravije srce i manji rizik od bolesti.

Osobito mnoge namirnice s visokim udjelom masti mogu predstavljati ozbiljan rizik za vaše arterijsko zdravlje i povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti. Dijetetičarka, Lisa Andrews, izdvojila je četiri namirnice koje su štetne za zdravlje srca.

1. Slanina

Slanina je mnogima omiljena namirnica za doručak. Međutim, može imati ozbiljne nedostatke kada je u pitanju zdravlje srca. Andrews identificira slaninu kao glavnog krivca za začepljenje arterija, zbog visokog sadržaja zasićenih masti i natrija.

"Puna zasićenih masti i natrija, goveđa ili svinjska slanina jedan je od najgorih uzročnika začepljenja arterija. Zasićena masnoća tjera vašu jetru da proizvodi više kolesterola, što može dovesti do ateroskleroze (otvrdnuća arterija)", rekla je za SheFinds.

Zasićene masti podižu razinu LDL kolesterola, koji se često naziva "lošim" kolesterolom. Ovaj višak LDL kolesterola može se akumulirati u stijenkama arterija, što dovodi do stvaranja plakova. S vremenom ti plakovi mogu suziti i očvrsnuti arterije te pridonijeti aterosklerozi.

2. Punomasni sladoled

Iako se sladoled može činiti kao bezopasna poslastica, Andrews upozorava na njegovu konzumaciju zbog štetnog djelovanja na zdravlje arterija. "Osim zasićenih masnoća, punomasni sladoled također ima puno šećera, što može učiniti vaše arterije ljepljivima te je vjerojatnije da će taložiti plak i masnoću", kaže ona.

Pretjerani unos šećera može dovesti do niza zdravstvenih problema, uključujući inzulinsku rezistenciju i upalu, koji su čimbenici rizika za aterosklerozu.

Nadalje, kombinacija zasićenih masti i šećera može dovesti do stvaranja ljepljivih tvari u krvi, poznatih kao trigliceridi. Ti trigliceridi mogu doprinijeti nakupljanju plaka u arterijama, dodatno ih sužavajući i povećavajući rizik od srčanih bolesti.

3. Prime Rib steak

Ovaj se odrezak obično reže iz dijela mesa oko glavnog rebra. Često uključuje meso s kostima, što dodaje sočnost i bogatstvo okusa. Andrews upozorava na konzumaciju ovog mesa zbog visokog udjela masti i kolesterola.

"Rebra su jedan od najmasnijih dijelova crvenog mesa jer obiluju zasićenim mastima i kolesterolom", upozorava ona. Poput slanine, te zasićene masti mogu povisiti razinu LDL kolesterola i pridonijeti razvoju ateroskleroze.

Osim toga, visok unos kolesterola u prehrani povezan je s povećanim rizikom od srčanih bolesti. Redovita konzumacija odreska od glavnog rebra govedine može značajno povećati rizik od začepljenja arterija i komplikacija povezanih sa srcem.

4. Krafne

Mnogima su krafne omiljeni izbor za doručak. Međutim, ove slatke poslastice mogu štetno utjecati na zdravlje arterija i rad srca. "Većina sadrži samo rafinirano brašno, šećer i masti, što može povećati razinu šećera u krvi i povećati rizik od dijabetesa, koji je sam po sebi faktor rizika za bolesti srca", objašnjava dijetetičarka.

Rafiniranom brašnu nedostaju vlakna i esencijalni hranjivi sastojci što uzrokuje brze skokove razine šećera u krvi. Ovi skokovi mogu dovesti do inzulinske rezistencije i upale, a oboje su ključni čimbenici ateroskleroze.

Također, sadržaj masti u krafnama, obično u obliku nezdravih transmasti ili zasićenih masti, može dodatno povisiti razinu LDL kolesterola i potaknuti stvaranje arterijskog plaka. Kombinacija rafiniranog brašna, šećera i nezdravih masnoća u krafnama značajno doprinosi riziku od srčanih bolesti, ako se redovito konzumiraju.

"Ako vam se baš jedu krafne, možete pojesti jednu ili preskočiti one koje su punjene raznim kremama", savjetuje Andrews.

Dakle, davanje prioriteta izboru hrane zdrave za srce ključno je za opću dobrobit. Dijetetičarka tvrdi da možemo poduzeti proaktivne korake prema zaštiti naših arterija i očuvanju zdravlja srca izbacivanjem ovih namirnica iz naše prehrane.

Pročitajte više