Doktor otkriva koji dan u tjednu nikada ne bismo trebali naručiti ribu u restoranu

Foto: Unsplash

Ako niste skloni pripremanju ribe kod kuće, možda je poželite pojesti u restoranu, ali postoji dan u tjednu kada ju je bolje ne naručiti. Tako tvrdi dr. Darin Detwiler, bivši savjetnik za sigurnost hrane u Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA) i ministarstvu poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA).

Tvrdi da naručivanje ribe u restoranu određenog dana u tjednu zapravo može povećati rizik od trovanja hranom. Dan na koji upozorava je ponedjeljak.

"Ribarnice obično ne rade vikendom, pa riba koju jedete možda stoji u hladnjaku od petka, stoga je veći rizik od trovanja. Riba koja nije svježa može doživjeti kemijske promjene, što dovodi do kvarenja koje utječe na njezin okus, miris i sigurnost", izjavio je.

Također je primijetio da pokvarena riba može sadržavati visoke razine histamina, kemikalije koju oslobađa imunološki sustav, a to može dovesti do trovanja koje uzrokuje simptome poput osipa, proljeva, znojenja, glavobolje i povraćanja.

Detwiler nije jedini gurman koji upozorava da ponedjeljkom ne birate oradu ili bakalar. Kuhar, TV voditelj i pisac, Anthony Bourdain, također je ranije upozorio ljude da početkom tjedna ne naručuju ribu.

"Ako kuhar tijekom vikenda nije prodao onoliko fileta koliko je očekivao, to bi moglo značiti da ćete dobiti ostatke, a to znači da je vaša riba dana zapravo stara četiri dana i da je bila izvan vode čak i duže, ako se računa kada je ulovljena, prevezena i isporučena", objasnio je u svojoj knjizi Kitchen Confidential.

Pročitajte više