Doktor otkriva zašto nikada ne pije vodu iz plastične boce

Doktor dr. Saurabh Sethi nikad ne pije vodu iz plastične boce i poziva druge da slijede njegov primjer. Tvrdi da plastične boce sadrže previše toksične nanoplastike koja se zadržava u tijelu i povezuje se s rakom i neplodnošću. Ukazao je na studiju koja je ranije ove godine pokazala da prosječna boca vode koja se prodaje u SAD-u sadrži 240.000 komada ovih čestica.

"Prestanite koristiti plastične boce za vodu. U njima su čestice koje mogu prodrijeti u ljudske stanice, ući u krvotok i glavne organe", rekao je u videu objavljenom na TikToku.

Pozvao je ljude da koriste boce za višekratnu upotrebu od nehrđajućeg čelika. Također, upozorio je da je pijenje iz plastične boce tijekom vrućih dana najštetnije.

"Vrućina će uzrokovati još više ispuštanja mikroplastike u vašu bocu s vodom", tvrdi.

@doctorsethimd The risk of Plastic Water Bottles 🤯 I Harvard Trained Doctor Explains #heart #health #plastic #medicaltiktok ♬ original sound - Doctor Sethi

Video je skupio više od pola milijuna pregleda. Inače, kada je riječ o bocama za vodu, smatra se da sitni komadići plastike završavaju u proizvodima kao nusprodukt tijekom procesa proizvodnje, zbog čega su strahovi od sitne plastike pojačani posljednjih godina.

Neke su studije otkrile da izloženost sitnim česticama može uzrokovati smrt stanica, izazvati oksidacijski stres, oštetiti DNA i potaknuti upalne reakcije. No, učinci na ljude temelje se na laboratorijskim studijama i ispitivanjima na životinjama, bez izravnih dokaza.

Pročitajte više