Dvadesetogodišnjakinja izgubila 50 kilograma u godinu dana

DVADESETOGODIŠNJA Dawn Smith u samo godinu dana napravila je nevjerojatnu tjelesnu transformaciju i trenutno čeka certifikat za osobnu fitness trenericu. Dawn, koja je u proljeće 2018. godine u samo nekoliko mjeseci doživjela nekoliko teških osobnih tragedija, pokazala je svijetu što se sve može napraviti s pravim životnim stavovima i nepokolebljivom snagom volje.

Ova djevojka za sebe kaže da je oduvijek bila pretila i da nikad nije imala samopouzdanje da pokuša nešto napraviti po tom pitanju. U njezinoj blizini nije bilo ljudi sa sličnim problemima i svi su je gledali s gađenjem. No onda joj je u ožujku 2018. godine prvo ubijena najbolja prijateljica, a nedugo nakon toga ju je na jednom izletu ugrizla čegrtuša. Nakon izlaska iz bolnice jedva je mogla hodati i trebali su joj mjeseci da ozdravi.

Kako je prolazilo vrijeme, Dawn je shvatila stvarnu prolaznost života i odlučila pokušati doći do najbolje verzije sebe i iskoristiti vrijeme koje je dobila. Prvi dan njezinog "novog" života bio je 24. siječnja 2019. godine.

Na samom početku bilo joj je vrlo teško jer nije znala apsolutno ništa o dijetama i vježbanju, ali je imala nekoliko prijateljica koje su trenirale pa su joj one pomogle s osnovama. Puno je čitala i gledala YouTube kanale na kojima su pričali o pravilnoj prehrani.

Počela je koristiti aplikaciju MyFitnessPal koja joj je pomogla da unosi manje kalorija i pazi što jede. Iz prehrane je u potpunosti izbacila brzu hranu i slatkiše, a pila je jedino vodu. S vremenom je naučila paziti i na porcije koje je pripremala za obroke i na kraju ožujka te godine prvi put je primjetila značajniju promjenu na vagi. Izgubila je devet kilograma.

Počela je i vježbati, iako na prvom treningu nije mogla trčati ni minutu bez stajanja. No budući da je ustrajala, kondicija joj se popravljala i ubrzo je došla do toga da može otrčati cijeli kilometar bez zastajkivanja.

Prvi treninzi bili su vrlo jednostavni i izgledali su po prilici ovako: zagrijavala bi se oko pet minuta (uglavnom hodajući na traci), zatim bi napravila 30 skokova s raznoženjem i odručenjem (popularni Jumping Jack), 20 sklekova i 10 čučnjeva s vlastitom težinom. Nakon svega, trčala bi minutu na traci.

Već na početku je odlučila da će si zadavati manje ciljeve da bi bolje mogla pratiti vlastiti napredak, a paralelno pravilno naučiti izvoditi vježbe. Kada je napokon došla do stupnja kondicije u kojem je mogla početi raditi s utezima, prijateljica joj je pokazala pravilno držanje i nedugo nakon toga krenula je s malim težinama da bi usvojila pokrete. Nakon nekoliko mjeseci treninga počela je povećavati težinu utega i smanjivati broj ponavljanja da bi izbjegla mogućnost ozljede.

Osam mjeseci kasnije, točnije 16. studenog, stala je na vagu i ostala zapanjena. Izgubila je 45 kilograma. Rad na sebi se isplatio i konačno je osjetila zadovoljstvo svojim tijelom. Naravno, svjesna je da je potrebno još rada i vježbanja da bi došla na težinu koju želi, ali joj je um konačno na mjestu. To je ujedno i savjet koji daje svima onima koji žele čuti kako uspjeti - treba definirati u glavi što žele postići i onda se truditi doći do zadanog cilja.

 

Pročitajte više