Evo koliko često bismo trebali mijenjati madrac ako želimo kvalitetno spavati

Foto: Pixabay

KVALITETA sna utječe na naše zdravlje i raspoloženje, a udobnost madraca igra veliku ulogu u tome hoćemo li se dobro naspavati.

"Stari madrac ili madrac koji ne podržava položaj spavanja može dovesti do češćih buđenja noću, problema s ukočenošću i bolova", rekla je psihologinja i specijalistica za spavanje Shelby Harris.

Iako se preferirana vrsta madraca razlikuje od osobe do osobe, važno je da svatko uloži novac u madrac koji će odgovarati njegovim specifičnim potrebama. A i kada pronađemo savršen madrac, moramo ga povremeno mijenjati.

Koliko često trebamo mijenjati madrac?

Harris kaže da odgovor na pitanje koliko često trebamo mijenjati madrac ovisi o vrsti materijala od kojeg je napravljen. Njezina preporuka je da madrac od lateksa mijenjamo svakih 10 do 15 godina, hibridni svakih sedam do deset godina, a Innerspring od pet do deset godina. Madrace od memorijske pjene savjetuje mijenjati svakih pet godina, a one kvalitetnije svakih osam do deset godina.

"I naša tijela se mijenjaju. Dobivamo na težini, gubimo na težini, mijenjamo poze u kojima spavamo. Madrac reagira na te promjene i zato ga treba promijeniti. Osim toga, ako krevet dijelite s partnerom, morate pronaći onaj koji zadovoljava potrebe obje strane", dodala je.

Za kraj, savjet stručnjakinje - pri ulaganju u madrac uvijek dajte prednost kvaliteti. 

Pročitajte više