Evo odgovora na pitanje pomažu li doista chia sjemenke pri mršavljenju

Foto: Instagram

CHIA sjemenke su preplavile Instagram. Sastojak su gotovo svakog zdravog obroka, od pudinga do smoothieja. S razlogom.

Chia sjemenke mnogi smatraju supernamirnicom. Ove sitne sjemenke bogate su važnim nutrijentima poput omega-3 masnih kiselina, proteina, aminokiselina. Zbog toga pomažu u gubitku težine i održavanju organizma sitim.

“Mnogi ljudi ne unose dovoljno vlakana, a uključivanje chia sjemenki u prehranu može biti korak naprijed”, smatra nutricionistica Cara Harbstreet.

Upravo povećani unos vlakana može pomoći pri smanjenju tjelesne težine, pokazuje studija objavljena u časopisu Annals of Internal Medicine.

Ne treba zanemariti ni proteine. U 28 grama chia sjemenki nalaze se četiri grama proteina. Dijetetičari čija se prehrana u okviru istraživanja objavljenog u časopisu Nutrition Metabolism sastojala od 30 posto proteina jeli su 450 kalorija manje u danu i smršavjeli oko pet kilograma u 12 tjedana.

Ipak, značajan gubitak kilograma moguć je samo ako obratite pozornost na cjelokupnu prehranu i tjelovježbu.

“Nikada neće smršavjeti samo zbog jedne pojedinačne namirnice. Ako se nadate da će chia sjemenke riješiti vaš problem, trebali biste se ipak obratiti stručnjaku koji će promotriti vaše navike i savjetovati vam što i kako mijenjati”, kaže Harbstreet.

To također znači da chia sjemenke neće pomoći u sagorijevanju masti ili imati čaroban učinak na vaš metabolizam.

Koliko chia sjemenki treba konzumirati?

Iako chia sjemenke nisu poznati alergen, postoji razlog zbog kojeg je preporuka unositi do dvije žlice sjemenki u danu.

“Iznenadno i drastično povećanje unosa vlakana može dovesti do simptoma poput nadutosti i proljeva, posebno kod osoba koje su ranije konzumirale premalo vlakana”, upozorava Harbstreet. 

Još jedan od simptoma koji se može javiti nakon konzumacije chia sjemenki je sitost. Ako ste ikada vidjeli chia sjemenke u pudingu ili nekoj drugoj hrani, jasno vam je da sićušne sjemenke upijaju tekućinu i povećavaju svoj volumen. Sad zamislite što se onda tek događa u vašem želucu.

To nije nužno loša stvar, osim ako chia sjemenkama, zbog sitosti, izbacujete neku drugu hranu s jelovnika.

“Možda nehotice utječete na raznolikost prehrane, a samim time i unos hranjivih tvari u organizam”, dodaje Harbstreet.

Kako pripremiti chia sjemenke?

Chia sjemenke izuzetno su jednostavne za pripremu. Možete ih preliti jogurtom i pojesti sirove, a mogu se i pržiti, natopiti u tekućini ili kuhati.

Pročitajte više