Evo što tijelo može, a što ne može podnijeti u dvadesetim godinama

Foto: 123RF

AKO ste mladi, vjerojatno mislite da ste sposobni za sve. Ipak, neke prilično glupe stvari koje napravite u dvadesetima, mogu uzrokovati velike probleme kasnije u životu i pokazati vam da niste baš toliko nedodirljivi kao što mislite. 

Neredovit san neće pretjerano utjecati na kasniju kvalitetu života. 

“Što smo mlađi, to je san dublji”, otkrio je savjetnik za spavanje dr. Christopher Winter i dodao da je važno pokušati spavati barem 49 sati tjedno. Ako se povremeno zagledate u televiziju do sitnih noćnih sati ili ste do jutra na zabavi, u dvadesetima vaše tijelo to može podnijeti. 

“Ludi raspored će vas iscrpiti, bit ćete razdražljivi i gladni te se osjećati loše pa ćete nakon nekog vremena predahnuti”, dodao je.

Međutim, ove tri stvari ne biste trebali raditi u dvadesetima.

1. Redovito konzumiranje alkohola

Čašica alkohola tu i tamo je u redu, ali vaš mozak je još prilično mlad i nije u potpunosti razvijen sve do kasnih dvadesetih. On vam omogućuje brzo učenje, a učestalo pijenje alkohola u mladosti može kasnije uzeti danak.

“Ovisnosti se u mladosti mogu snažnije razviti, a alkohol utječe na pamćenje, jezik, pažnju i još mnogo toga što će slabije funkcionirati kasnije u životu”, pojasnila je dr. Frances E. Jensen, autorica knjige Teenage Brain.

2. Navika pušenja marihuane

Kronična upotreba kanabisa u dvadesetim godinama može narušiti procese u mozgu koji kontroliraju donošenje odluka. 

“Navika redovitog pušenja marihuane u ranoj dobi može rezultirati većom sklonošću za preuzimanje rizika tijekom života”, kaže dr. Jensen.

3. Izbjegavanje zubara

Stomatolog Mark S. Wolff kaže da su dvadesete godine, kada je u pitanju oralno zdravlje muškaraca, posebno važne. 

“Preskakanje odlazaka zubaru u ovoj dobi može dovesti do toga da kasnije potrošite mnogo više vremena i novca u stomatološkoj ordinaciji”, upozorio je.

Kvarenje zubi i oštećenja desni mogu biti trajni problemi, a bolesti desni povezuju se i s drugim problemima poput bolesti srca.

“To je sve moguće spriječiti redovitim kontrolama. Ako idete na kontrole, možda će s vremenom vaš stomatolog preglede zakazivati i rjeđe”, kaže dr. Wolff.

Pročitajte više