Fizioterapeutkinje ističu tri prednosti redovitog vježbanja na hladnoći

Foto: Shutterstock

VJEŽBANJE je zdravo gdje god izvodili tjelovježbu. Redovita tjelovježba smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, čini nas jačima, daje nam više energije i podiže raspoloženje. Štoviše, vježbanje po hladnom vremenu zapravo donosi dodatne prednosti za fizičko i mentalno zdravlje. Stručnjakinje su izdvojile tri prednosti vježbanja po hladnom vremenu koje bi vas mogle potaknuti da vježbate na zraku.

Srce radi malo više nego inače, što može povećati izdržljivost

Fizikalna terapeutkinja Angela Pepdjonovic istaknula je kao jednu od prednosti tjelovježbe na hladnom zraku jači rad srca. "Vaše srce mora malo jače raditi kako bi pumpalo krv po tijelu tijekom vježbanja, osobito na hladnoći. To može pomoći da pojačate izdržljivost tijekom vremena jer to poboljšava sposobnost tijela da učinkovito regulira temperaturu", objašnjava ona.

Pepdjonović dodaje da su neke studije čak pokazale da "povećavate sagorijevanje kalorija vježbanjem na hladnoći", prenosi HuffPost. Iako vježbanje na hladnoći može biti korisno za većinu, određeni pojedinci trebaju pripaziti.

"Definitivno postoje neki rizici. Vaš kardiovaskularni sustav radi više, pa se neka stanja, poput astme ili kronične opstruktivne bolesti pluća, mogu pogoršati", ističe fizioterapeutkinja. Bez odgovarajućih mjera opreza, ljudi s ovakvim stanjima izloženi su riziku od komplikacija jer, u biti, hladan zrak sužava neke od krvnih žila u plućima, što ometa dio protoka zraka i može otežati disanje.

Treniranje na hladnoći može pomoći da duže vježbate

"Jedna od prednosti izlaska vani je to što vas na neki način automatski tjera na kretanje", ističe dr. Melissa Leber, direktorica Odjela za hitnu medicinu u zdravstvenom sustavu Mt. Sinai u New Yorku. Izlazak izvan kuće na tjelovježbu po hladnom vremenu nešto je poput prirodnog poticaja za vježbanje. Možda ćete otkriti da ste skloniji bržem hodanju ako to znači da će vam biti toplije tijekom hladnih dana, prenosi HuffPost.

Isto tako, vježbanje na hladnoći ponekad može biti ugodnije nego ono tijekom toplih mjeseci jer nije toliko vruće i nema vlage u zraku. "Kad se smanji toplina i vlaga, možda ćete imati energije za još više vježbanja", rekla je Shelby York, fizioterapeutkinja na Medicinskom centru Wexner na Sveučilištu Ohio State.

Vježbanje na hladnoći pogoduje mentalnom zdravlju

Poznato je da je tjelovježba korisna za mentalno zdravlje. Studije pokazuju da tjelovježba pomaže kod tjeskobe kao sredstvo za ublažavanje stresa, a čak u nekim slučajevima može pomoći u ublažavanju depresije. Ako vježbate na otvorenom po sunčanom zimskom danu, to može pomoći kod simptoma sezonskog afektivnog poremećaja, tvrdi York.

Već i izlaganje prirodnom svjetlu i svježem zraku može utjecati na pozitivnu promjenu u raspoloženju. To u konačnici pomaže u smanjenju stresa i poboljšanju razine energije kada smo u razdoblju godine u kojem ne boravimo toliko na otvorenome, objašnjava Pepdjonovic.

Pročitajte više