Hrvati su sve stariji. Evo u kojoj županiji živi najviše starijih od 65 godina

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

DRŽAVNI zavod za statistiku svakodnevno na svojoj Facebook stranici objavljuje zanimljive domaće statistike. Ovog puta dotaknuli su se godina i starosti.

Nije tajna da Hrvatska već godinama ima negativan prirodni prirast stanovništva, a stanovništvo postaje sve starije. Ipak, nemojte misliti da su Hrvati pronašli čaroban recept za dugovječnost. Kombinacija sve manje rođene djece i raseljavanja dovela je do negativnog prirodnog prirasta, ali i starenja onih koji ostaju u zemlji.

Ono što daje jasnu sliku o negativnim demografskim promjenama jesu podaci o prirodnom prirastu, koji potvrđuju da se posljednjih 20 godina ukupni broj stanovnika RH smanjuje, navodi Državni zavod na statistiku na svojoj internetskoj stranici.

No, jeste li se ikada zapitali gdje živi najviše starijih osoba?

"Jedna simpatična rođendanska čestitka kaže: 'Star si tek onda kada ti svjećice za tortu koštaju više od torte.' Prema procjeni, u 2018. godini 832.612 stanovnika Hrvatske puhalo je 65 ili više rođendanskih svjećica", napisao je DZS u jednoj od svojih posljednjih objava na Facebooku.

Prema njima, u Šibensko-kninskoj županiji je najviše stanovništva starijeg od 65 godina (čak 25,3 posto), a slijede Ličko-senjska županija s 24,9 posto te Primorsko-goranska županija s 23,2 posto.

Pročitajte više