I Hrvati obožavaju ovu nedjeljnu aktivnost, a mi vam donosimo sve njezine prednosti

Foto: 123RF

NEDJELJA je idealni dan za sve koji vole planinariti.

Osim što oni tako čine dobro svom tijelu, čine i svom umu jer planinarenje po svježem, šumskom zraku puno je više od samo fizičke aktivnosti.

Danas vam donosimo sve prednosti ove aktivnosti kako bismo vas potaknuli.

1. Mršavljenje

Kontakt s prirodom i šetnja odlični su način za gubitak viška kilograma, a za početak krenite s kraćim dionicama i ne toliko strmim stazama kako biste priviknuli tijelo na napor jer s debljinom, osim što ne izgleda lijepo, dolaze i razne druge bolesti koje sigurno ne želite navući na sebe.

2. Sprječavanje bolesti

Redovitim vježbanjem i pravilnom prehranom možete izbjeći razne bolesti, a planinarenje je definitivno jedna od tih aktivnosti.

3. Snižavanje kolesterola

Planinarenje vam pomaže u rješavanju lošeg kolesterola te u dobivanju dobrog, a tako smanjujete šanse za srčana oboljenja.

4. Jačanje tijela

Kada hodate, a posebno po uzbrdicama, vaši mišići se također izgrađuju, a tijelo učvršćuje. Dodajte još malo opterećenja poput utega na noge ili nešto punije torbe te ćete tako odraditi još bolji trening.

5. Snižavate stres

Nakon tjedna pod stresom, u zatvorenom prostoru zvanom ured, za vaš je um najbolje da se makne od buke, gradske vreve i zagađenja pa čak i drugih ljudi.

6. Sprječavanje osteoporoze

Planinarenje pozitivno utječe na vaše kosti, a pogotovo zglobove. Hodajući vi ustvari jačate kosti i povećavate im gustoću.

7. Sprječavanje dijabetesa

Planinarenje smanjuje količinu inzulina u vašem tijelu, ako ste tip 1. Kod dijabetesa tipa 2 planinarenje može pomoći u gubitku kilograma te vježbanjem i pravilnom prehranom možete potpuno preokrenuti smjer šećerne bolesti, navodi portal Planinarenje.ba.

8. Smanjivanje boli u leđima

Pošast modernog doba zbog stalnog rada za kompjuterom, gledanja u mobitel te općenito sjedilačkog načina života, boli u leđima možete se riješiti i planinarenjem. Vaše će vam tijelo biti zahvalno.

9. Samopouzdanje

Kada dođete do cilja, prvo što ćete pomisliti jest "uspio sam" i bit ćete jako ponosni na sebe. Također, kada počnete uviđati prve rezultate hodanja na svom tijelu, bit ćete još ponosniji. Samo naprijed!

10. Rad cijelog tijela

Planinarenje je aerobna vježba koja poboljšava sveukupne fizičke sposobnosti, koristeći mišiće nogu, ruku, leđa, ali i ostalih dijelova tijela.

Pročitajte više