Irene Cara umrla je od hipertenzije, a ovo su znakovi tog ozbiljnog stanja

Foto: EPA

IRENE CARA preminula je na Floridi 25. studenog 2022. u dobi od 63 godine, a tek sada je objavljen uzrok smrti. Prema izvješću medicinskog istražitelja okruga Pinellas, uzrok smrti pjevačice koja se proslavila naslovnim pjesmama filmova iz 1980-ih Fame i Flashdance bila je arteriosklerotska i hipertenzivna kardiovaskularna bolest, ili otvrdnuće arterija koje se javlja kao posljedica visokog krvnog tlaka.

Povišeni krvni tlak ili hipertenzija je tiha podmukla bolest koja godinama ne mora pokazivati nikakve simptome, sve dok se ne razviju oštećenja ciljnih organa.

Gotovo trećina odrasle populacije ima povišeni krvni tlak. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije 1.28 milijardi odraslih osoba u dobi od 30 do 79 godina ima hipertenziju. Hipertenzija je glavni čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti, posebice koronarne bolesti srca i moždani udar, ali i za kronične bolesti bubrega, zatajenje srca, aritmiju i demenciju. Gotovo 18 posto svih smrti na razini svijeta može se pripisati hipertenziji (oko 9.4 milijuna ljudi).

U Hrvatskoj su kardiovaskularne bolesti glavni uzrok smrtnosti. U 2020. godini bile su uzrok smrti u 40 posto slučajeva. Umrlo je ukupno 22.817 osoba, od čega 13.106 žena i 9711 muškaraca. Prema rezultatima projekta EUROSTAT Morbidity Statistics, podaci za Hrvatsku u 2017. pokazali su da od hipertenzivnih bolesti boluje 1.283.437 stanovnika, odnosno 31.1 posto ukupnog broja stanovništva, navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Je li hipertenzija ozbiljna? Da, ako se ne liječi. Ali kada je krvni tlak kontroliran, rizici su uvelike smanjeni. Važna je poruka da liječenje hipertenzije može spriječiti teške komplikacije i dramatično produljiti životni vijek. Ovo su simptomi hipertenzije, prema liječnicima.

Zamagljen vid

Visoki krvni tlak može uzrokovati oštećenje krvnih žila što rezultira zamagljenim vidom ili gubitkom vida. Optometrist dr. William White za Eat This pojašnjava da "krvne žile u mrežnici mogu postati malo kruće".

"Tada guraju jedna drugu i križaju se. Kad se zakomplicira, može se uočiti krvarenje, a to može uzrokovati niz problema s vidom. Redoviti pregledi ključni su za rano otkrivanje potencijalnih problema", pojasnio je.

Vrtoglavica i nesvjestica

Vrtoglavica i nesvjestica mogu biti znakovi hipertenzije. Naime, krvni tlak koji je previsok ili prenizak utječe na protok krvni u unutarnjem uhu vestibularnog sustava. Smanjeni dotok krvi u mozak također može uzrokovati vrtoglavicu.

Lupanje srca

Lupanje srca može biti znak opasno visokog krvnog tlaka. Ako srce ne može učinkovito pumpati krv, može doći do zatajenja srca. Međutim, lupanje srca samo po sebi nije znak zatajenja srca, nego jedan od mnogih simptoma koji se mogu pojaviti. Neki pacijenti koji imaju zatajenje srca možda uopće neće osjetiti palpitacije. Lupanje srca obično je bezopasno, ali ne treba ga zanemariti.

Mučnina i povraćanje

Mučnina i povraćanje mogu biti znak iznenadne hipertenzivne krize. Javljaju se kada krvni tlak iznosi 180/120 mm Hg ili više. Može dovesti do srčanog udara, moždanog udara ili drugih zdravstvenih problema opasnih po život. Jako visok krvni tlak može oštetiti krvne žile i tjelesne organe, uključujući srce, mozak, bubrege i oči. Tijekom hipertenzivne krize, srce možda neće moći učinkovito pumpati krv.

Dr. Francisco Lopez-Jimenez ističe da su ostali znakovi hipertenzivne krize pomanjkanje daha, glavobolja, bol u prsima i smetenost.

"Ako kod kuće izmjerite vrlo visok krvni tlak, a nemate nikakve simptome, opustite se nekoliko minuta. Zatim ponovo provjerite svoj krvni tlak. Ako je i dalje vrlo visok, potražite liječničku pomoć. Nazovite hitnu medicinsku službu ako vam je krvni tlak 180/120 mm Hg ili viši i imate bolove u prsima, otežano disanje ili simptome moždanog udara, poput utrnulosti, problema s govorom ili promjene vida", napomenuo je liječnik.

 

Pročitajte više