Žena ostala paralizirana od ostataka juhe

Foto: Shutterstock

Puno ljudi jede ostatke hrane na dnevnoj bazi, a izvještaji o ljudima koji su imali teške reakcije zbog trovanja hranom, što može uključivati i gubitak udova, srećom, vrlo su rijetki.

Međutim, bakterijske reakcije uzrokovane nepropisno zagrijanim ili pohranjenim ostatcima zaista mogu dovesti do ozljeda koje mijenjaju život. Primjer je 23-godišnja Brazilka koja je ostala paralizirana nakon što se, jedući ostatke juhe, zarazila bakterijom.

Claudia de Albuquerque Celada bila je na studentskoj razmjeni u Coloradu kada je u veljači hospitalizirana zbog paralize, vrtoglavice, dvostrukog vida i nedostatka zraka. Dva tjedna nakon toga, dijagnosticiran joj je botulizam - rijetko i ozbiljno stanje u kojem toksin napada tjelesne živce. Od tada je spojena na respirator.

Prema Daily Mailu, u juhi iz trgovine nije pronađena bakterija, pa se smatra da je bolest uzrokovana načinom na koji je pripremljena ili pohranjena. Stručnjaci za hranu podsjećaju da je važno čuvati hranu na 4 stupnja Celzijeva ili manje te je temeljito zagrijati prije konzumiranja. Također, ne smije se ostaviti na sobnoj temperaturi duže od sat vremena.

Pročitajte više