Liječnica: Ako želite dobro zdravlje crijeva i ravniji trbuh, jedite ovih 5 namirnica

Foto: Unsplash

Sezonska hrana koja se bori protiv upala igra ključnu ulogu u promicanju opće dobrobiti, osobito u područjima kao što su zdravlje crijeva i probava. Uključivanje ovih namirnica u prehranu može pomoći u smanjenju upale i poboljšati probavu. Liječnica obiteljske medicine, dr. Brynna Connor, izdvojila je nekoliko takvih sezonskih namirnica koje mogu pomoći kod zategnutog trbuha, zdravlja crijeva i uravnoteženog probavnog sustava.

1. Jagode

Prepune vlakana, vitamina i antioksidansa, jagode podržavaju zdravlje probavnog sustava. Visok sadržaj vlakana doprinosi osjećaju sitosti, što potencijalno pomaže u regulaciji tjelesne težine.

"Jagode su voće prirodno bogato vlaknima, koja pomažu probavnom sustavu da apsorbira više hranjivih tvari, hrane dobre bakterije u crijevima i djeluju na sprječavanje zatvora. Sadržaj vlakana u jagodama također pomaže da se dulje osjećate sitima. Osim toga, jagode su odličan izvor vitamina C i antioksidansa", kaže dr. Connor za SheFinds.

2. Borovnice

Borovnice su sezonsko voće, poznato po svom odličnom okusu i brojnim blagodatima za zdravlje. Ove bobice pune su antioksidansa, vitamina i dijetalnih vlakana, što ih čini superhranom za dobru probavu.

"Borovnice sadrže spojeve koji se nazivaju antocijanini, koji mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i dijabetesa, osim što pomažu kod metabolizma, mršavljenja i upala", ističe liječnica.

3. Špinat

Dr. Connor navodi da špinat donosi mnoštvo prednosti za postizanje ravnijeg trbuha i pospješivanje probave. Prepun vlakana, vitamina i esencijalnih hranjivih tvari, špinat podržava normalnu probavu i pomaže u sprječavanju nadutosti. Njegov sadržaj vlakana pomaže u održavanju sitosti, potencijalno pomaže u regulaciji tjelesne težine i promiče tanji struk.

"Špinat je odličan izbor kao lisnato zeleno povrće jer je prepun esencijalnih nutrijenata poput magnezija, vitamina B i folata. Trebali biste ga svakodnevno uključiti u svoju prehranu jer hrani zdrave bakterije u vašim crijevima što doprinosi ravnijem trbuhu i zdravoj probavi", tvrdi liječnica.

4. Cikla

Često zanemarujemo ciklu, ali ona nudi niz zdravstvenih prednosti. Njezin bogat sadržaj vlakana pomaže kod probave te smanjuje nadutost i nelagodu. Osim toga, cikla je prepuna hranjivih tvari poput folata i mangana koji podržavaju zdravlje crijeva i poboljšavaju probavne procese. Prirodni antioksidansi u cikli također pomažu u borbi protiv upale.

"Cikla je jedna od supernamirnica koja često prođe ispod radara. Prepuna je vlakana koja pomažu u poboljšanju probave, stoga dodavanje cikle u prehranu pomaže uravnotežiti dobre bakterije u vašim crijevima", napominje dr. Connor.

5. Losos

Losos, sezonska supernamirnica, može učiniti čuda za naše zdravlje. Zahvaljujući omega-3 masnim kiselinama, losos pomaže u smirivanju upale u crijevima i drži crijevne bakterije pod kontrolom. Osim toga, proteini u lososu održavaju osjećaj sitosti što može biti od velike pomoći u kontroli težine i mršavljenju.

"Sezona lososa počinje u travnju i traje do početka listopada, što je savršeno vrijeme za uključivanje ove ribe u vašu prehranu. Ima mnoge koristi za vaše tijelo, osim svojih protuupalnih svojstava, uključujući promicanje zdravlja mozga i srca", zaključila je dr. Connor.

Pročitajte više