Istraživanje dokazalo da ova namirnica može pomoći pri smanjenju stresa

Foto: 123RF

STRES je postao sastavnica života svakog čovjeka. Užurbani način života glavni je krivac za to, a kada mu pridodate osobne probleme, razina stresa i tjeskobe premašuje sve granice normale.

Ipak, nasreću, postoji mnoštvo načina na koje možete reducirati taj stres. Osim redovite tjelovježbe i dubokog disanja, smanjenju stresa može pomoći i određena hrana. Točnije orasi. 

Naime, studija objavljena u Nutrients Journalu dokazala je da su orasi ključna namirnica za smanjenje razine stresa. 

Istraživanje je provedeno na 64 studenta u dobi između 18 i 25 godina koji su bili različitih rasa i nacionalnosti. 

Studenti su bili zamoljeni da jedu tri kriške banana-kruha svaki dan četiri mjeseca. Dva mjeseca su jeli banana-kruh s orasima, a dva mjeseca bez njih. Pola šalice oraha bilo je smrvljeno i ubačeno u smjesu tako da je kruh imao isti okus te je isto i izgledao. 

Znanstvenici su potom promatrali i mjerili raspoloženje studenata svaka dva mjeseca. 

Rezultati su pokazali da se raspoloženje čak 28 posto muških ispitanika poboljšalo nakon što su jeli banana-kruh s orasima. Kod žena se promjena nije vidjela, no neke su izjavile da se osjećale opuštenije i manje tjeskobno nakon perioda u kojem su jele kruh koji je sadržavao orahe. 

Iako se možda na skupini ispitanika nije uočila velika promjena, začetnik ove studije savjetuje da svaki dan jedete orahe jer su, osim za snižavanje razine stresa, općenito jako dobri za zdravlje organizma.
 

Pročitajte više