Izbacite ovih pet stvari iz spavaće sobe i bolje ćete spavati, kažu stručnjaci

TRENUTNO su svi opsjednuti spavanjem. Neprestano se govori koliko je sedam do devet sati sna u noći važno za zdravlje odraslih ljudi, ali mnogima je i dalje problem naspavati se koliko bi trebali. 

Koliko god pazite što navečer jedete i pijete, pa i što odijevate, možda vam i dalje ne polazi za rukom utonuti u san i ne buditi se do jutra. Ako je tako, stručnjaci smatraju da je vrijeme da promotrite što se nalazi u vašoj spavaćoj sobi i izbacite neke nepotrebne stvari.

“Soba u kojoj spavate mora biti mjesto za odmor i ništa više od toga”, kaže savjetnik za spavanje Bill Fish, a prenosi Bustle.

Ovih pet stvari nikad ne biste trebali unijeti u spavaću sobu:

1. Tehnologija

Da, možda je primamljivo uvući se u krevet u pidžami, a u ruke primiti tablet i imati filmski maraton. Ali, tehnologiji nije mjesto u spavaćoj sobi.

“Uređaji poput mobitela, tableta i računala emitiraju plavo svjetlo koje remeti normalan ciklus spavanja te stimulira vaš um i daje signal da ostanete budni”, pojasnio je stručnjak za zdrav san Martin Reed.

2. Papiri i računi

Spavaća soba ne treba biti neuredna i nije mjesto u kojem biste trebali organizirati život i posao.

“Nikad ne nosim nikakve papire u spavaću sobu. Ako se želim opustiti, trebam takvo okruženje”, ističe Sally Walford za Good Housekeeping.

3. Stvari koje spremate pod krevet

“Bolje spavam kad znam da je ispod mene čist prostor. Zato nikad ne držim stvari ispod kreveta”, kaže stručnjakinja Vicky Silverthorn.

4. Knjige

Osim mobitela, televizora, tableta i računala, ni knjigama nije mjesto u spavaćoj sobi, ako vjerujete stručnjacima. Točnije, hrpama knjiga.

Helen Sanderson kaže da je u redu imati kraj kreveta knjigu koju dovršavate, ali ne hrpe već pročitanih knjiga ili one koje tek čekaju svoj red.

5. Hrpe odjeće

Tko nije barem jednom skinuo odjeću i odložio je na krevet ili stolac u spavaćoj sobi? 

“Prljava odjeća nije spojiva s mirom koji trebate kako biste se opustili i naspavali. Ako navečer planirate kombinaciju za sutradan, odložite je uredno na vrata, a prljavo rublje ne vješajte po krevetu, već odmah bacite u košaru za prljavo rublje”, savjetuje Beverly Wade.

Pročitajte više