Izbacujete ugljikohidrate iz prehrane? Dočekat će vas ove neugodne posljedice

Foto: Instagram

MOŽDA vas raduje gubitak kilograma, ali druge nuspojave nisu tako odlične. 

Većina ljudi ugljikohidrate povezuje isključivo s nezdravim namirnicama koje bi trebalo izbjegavati. Zato ne čudi što su oni, u trenutku kada se odlučite na dijetu, najčešće prvi na listi za izbacivanje iz prehrane.

Istina je da prehrana koja sadrži puno ugljikohidrata može povećati rizik od bolesti kao što su pretilost i dijabetes, ali svejedno ih ne biste trebali potpuno izbaciti. U to vjeruje i dijetetičarka i nutricionistica Bridget Murphy iz Bolničkog centra Langone pri Sveučilištu u New Yorku, koja tvrdi da bismo trebali nositi između 200 i 400 grama ugljikohidrata na dan.

Štoviše, njihovo potpuno izbacivanje iz prehrane moglo bi dovesti do nimalo ugodnih posljedica, a ovo su neke od njih:

Zadah

Poznato je da dijete s malo ugljikohidrata uzrokuju loš zadah. Naime, do toga dolazi jer tijelo, kada mu oduzmete izvor energije - glukozu, počne proizvoditi ketone.

Suha usta

Ketoni vam mogu isušiti usta i bit ćete žedni. Iako dodatni unos tekućine može riješiti ovaj problem, ponekad se nije lako "natjerati" na to.

Nedostatak energije

Ugljikohidrati tijelu daju energiju koja mu je potrebna pa ne čudi što njihovo izbacivanje podrazumijeva da će vam biti teže izdržati dnevne napore. Također, smanjenje unosa ugljikohidrata može uzrokovati i pad razine šećera u krvi, što opet može doprinijeti manjku energije.

Problemi s bubrezima

Ketoni su jako kiseli, a ako u tijelo puštate puno ketona, i ono će postati kiselo. Sve to može dovesti do bubrežnog kamenca, pa čak i do ozbiljnijih problema.

Bit ćete gladni

Puno češće nego što ste na to naviknuli.

"Kada smo umorni, pod stresom ili jako gladni, naše tijelo zahtijeva šećer jer brzo djeluje“, kaže Murphy, ali i naglašava kako samo zato ne biste trebali pojesti cijelu čokoladu ili pak kutiju keksa. No, rješenje nije ni potpuno izbacivanje ugljikohidrata. Baš naprotiv, to bi vas moglo dovesti do puno češćih "napada" gladi.

Pročitajte više