Jamčimo vam da ćete za 12 dana jesti samo zdravu hranu

Foto: Instagram 

PREBACITI se na zdravu hranu, ili barem na zlatno pravilo 80:20 (zdrava vs nezdrava) nije jednostavno, posebno vama koji skupljate kilograme samo zato što ne možete odoljeti svemu onom masnom i slasnom za čime vam srce žudi. Odnosno, ne srce već vaši okusni pupoljci koji su navikli na svoju omiljenu hranu i iako vi jako dobro znate što je dobro, a što ne za vaš organizam, kada oni traže tako im je teško. Sve je to poznato, bez brige, no što ako vam kažemo da se ta vaša žudnja koju osjećate u dubini duše, a koja potječe zapravo iz vaših usta, može drastično promijeniti i više ne stvarati ovakve psihičke zamke koje vas priječe u dostizanju svojih ciljeva. 

Problem se krije u vašim okusnim pupoljcima u ustima koji, kada vi stalno jedete istu hranu, za njom i žude jer su na njih i navikli, no kako se ljudski organizam svakodnevno regenerira tako je i tu naviku moguće stesati doslovno u korijenu. Ali samo ako ćete imati strpljenja i dovršiti taj proces regeneriranja okusnih pupoljaka. A za to vam zapravo uopće ne treba puno vremena. 

Studija koja je objavljena prije nekoliko godina, a kasnije je i nadopunjena novim saznanjima, kaže da je za kompletnu regeneraciju okusnih pupoljaka potrebno od 8 do 12 dana. 

Prosječan čovjek u ustima ima od 50 do 100 povezanih stanica, uključujući stanice receptora okusa, potporne stanice i bazalne stanice. Slično kao i ostale epitelne stanice, stanice okusa se kontinuirano mijenjaju, s prosječnim životnim vijekom od oko 8-12 dana, a da bi se održala strukturna homeostaza u okusima, nove stanice se generiraju kako bi zamijenile umiruće stanice. 

>>>Zapravo je lako naviknuti se i žudjeti za zdravom hranom<<<

A to zapravo znači ovo - ako ćete si dati toliko vremena da se vaše nove stanice u ustima priviknu na nove okuse, na zdravu hranu, ako u tom roku ne zeznete s omiljenim junk foodom, postoje velike šanse da ćete nakon tog vremena doista početi žudjeti za tom zdravom hranom koju ste konačno počeli unositi u sebe. 

Za sve u život treba vrijeme prilagodbe, no sada znate i da vam znanost doista jamči da u kratkom roku i vi može u potpunosti promijeniti ne samo svoje prehrambene navike, već svoju žudnju nesvjesno skrenuti baš u tom zdravom smjeru. 

Pročitajte više