Jedan, ali vrijedan razlog zašto biste u smoothie trebali stavljati i malo ove važne namirnice

Foto: 123rf 

ČULI smo već i pisali o blagodatima graha, a stručnjaci diljem svijeta sada ističu da bi ta super hrana svakako trebala biti dio i vaših smoothieje. Znamo svi da se u smoothieje doista može staviti sve i svašta i da ih stvarno ne trebate raditi po nekom receptu, posebno ako ih radite često pa već znate koje okuse najviše volite, ali vjerujemo da neke namirnice jednostavno nikada niste gledali kao na sastavni dio vašeg omiljenog tekućeg doručka ili međuobroka. Grah je definitivno jedna od takvih zanemarenih namirnica, a to definitivno ne zaslužuje.Pogotovo zato što grah uopće nećete niti osjetiti jer je njegov okus zapravo jako blag - doslovno neutralan. 

Grah je odličan izvor vlakana, no možda ćete pomisliti da s dodatkom nekog drugog voća i povrća ionako već imate dovoljno vlakana u čaši, ali grah nije sjajan samo radi toga. Naime, smoothieji su odlični jer nisu zahtjevni, a opet su toliko bogati raznim nutrijentima, no tekuće jelo jednostavno nije dovoljno zasitno za ljude kojima treba pojačana energija, odnosno, za one koji žele smršavjeti na način da ne osjećaju onu očajnu glad koja ih tjera na prejedanje. To kažu svi stručnjaci, čak i oni koji sustavno veličaju dobrobiti obroka u čaši. No tu priča staje, ako se sjetimo super graha. 

>>>Svi pričaju o proteinima i ugljikohidratima, a zanemaruju vlakna bez kojih nema ni seksi linije<<<

Ne zaboravite da je grah dobar izvor i proteina, no čak ni to nije ono najvažnije u ovoj priči jer će vam grah prije svega malo zgusnuti vaš smoothie i definitivno vas zasititi puno više od "običnog" smoothieja. I što će vas duže držati sitima, manje ćete imati potrebu za hranom. 

Znate li uopće koliko grah "vrijedi"? Doduše, ima dosta različitih vrsta, ali svi oni na količini od otprilike četvrtine šalice imaju oko 50 kalorija, oko tri grama vlakana i isto toliko proteina, osim najobičnijeg graha (kidney bean) koji krije čak pet grama vlakana i pet grama proteina. Što jednostavnije to bolje, zar ne? 

A jednostavan je i za dodati ga vašem omiljenom hranjivom napitku jer ne morate nužno koristiti kuhani grah. Sasvim je dobar i grah iz konzerve jer je i tako prerađen dovoljno dobar, samo ga trebate dobro isprati od tekućine i slobodno ga koristiti. I sjetite se - to je premala količina graha da bi on utjecao na okuse koje volite, i zato je apsolutno svejedno radite li smoothie od banana, borovnica, kivija, manga... 

Grah neće promijeniti ni boju ni okus smoothieja, malo će utjecati na njegovu strukturu jer će biti kremastiji, ali ćete zato njegov utjecaj osjetiti na vlastitoj sitosti. A to i jest najvažnije!  

Pročitajte više