Jedna vrsta tjelesne aktivnosti štiti zdravlje mozga više od drugih, pokazuje studija

Foto: Pexels

ŠTO ako bismo mogli sagledati sve fizičke aktivnosti koje svakodnevno obavljamo i pritom saznati koje od njih imaju najviše koristi ili štete za naš mozak? Upravo su to pokušali saznati znanstvenici iz Velike Britanije, donosi CNN. Naime, stavili su uređaje za mjerenje aktivnosti na 4500 Britanaca i mjerili njihove aktivnosti u razdoblju od sedam dana. Zatim su ispitali kako su aktivnosti ispitanika utjecale na njihovo kratkoročno pamćenje, vještine procesuiranja te rješavanja problema.

''Dobra je vijest da i oni ljudi koji vrlo malo vremena dnevno provedu u intenzivnijim fizičkim aktivnostima, čak i manje od 10 minuta, umjesto da samo sjede, spavaju ili se minimalno kreću, imaju uspješne rezultate na testovima kognicije'', objašnjava autor studije John Mitchell.

Kako dodaje, u umjerenu tjelesnu aktivnost ubrajaju se brzo hodanje, vožnja bicikla ili trčanje po stepenicama. Intenzivnija fizička aktivnost, kao što je ples, jogging, trčanje, plivanje ili vožnja bicikla uzbrdo, dokazano će poboljšati rad srca i naše disanje.

Studija je pokazala da je tek desetak minuta umjerene do intenzivnije aktivnosti dnevno dovoljno za poboljšanje pamćenja, a najveći utjecaj ima na izvršne procese kao što su planiranje te organizacija. Kognitivna poboljšanja nisu bila toliko drugačija, ali benefiti su postali očitiji s vremenom i porastom intenziteta aktivnosti, objašnjava Mitchell.

''S obzirom na to da nismo nadgledali kogniciju ispitanika tijekom duljeg vremena, moglo bi biti da ovi sudionici jednostavno imaju veće kognitivne sposobnosti od prosjeka. Međutim, također je moguće da čak i minimalne promjene u našim svakodnevnim navikama mogu donijeti dugoročne benefite za naše kognitivne sposobnosti, a to je odlična vijest'', dodaje.

Spomenuto istraživanje pokazalo je i neke loše rezultate za sve one koji mnogo vremena u danu provedu spavajući, sjedeći ili u laganoj aktivnosti. Njihove se navike povezuju s negativnim posljedicama na mozak, objašnjavaju autori studije. Naime, studija je otkrila da se kognitivne sposobnosti smanjuju i do 2 posto ako vrijeme koje bismo inače proveli u umjerenoj ili jačoj aktivnosti zamijenimo sjedenjem ili spavanjem.

Pročitajte više