Kako pravilno čistiti i rezati nokte te se tako obraniti od mikroba

Foto: 123RF

ZBOG pandemije koronavirusa u Hrvatsku su uvedene drastične mjere. Mjesec dana neće raditi kafići, teretane, kina, knjižnice, saune, ali ni frizerski i kozmetički saloni. Mnogi ljudi zbog toga već pretražuju kako tretmane ljepote obaviti samostalno, u vlastitom domu.

Svi smo čuli da je jedan od najboljih načina za sprječavanje zaraze koronavirusom pranje ruku, ali vrlo je važno i pravilno očistiti nokte.

"Nokti mogu biti mjesto nakupljanja prljavštine i bakterija koje mogu dovesti do infekcija i širenja mikroba. Donja strana noktiju idealno je okruženje za rast mikroba", kaže dermatologinja dr. Y. Claire Chang.

"U tom tijesnom prostoru između nokta i ploče nokta mogu se zadržavati vlaga i bakterije i teško ga je pravilno očistiti", dodaje.

Chang upozorava da je u ovom periodu iznimno važno održavati nokte kako biste spriječili širenje mikroba.

"Ne zaboravite izribati i donju stranu noktiju sapunom i vodom svaki put kad perete ruke. Važno je i da ih naknadno dobro osušite kako se ne bi zadržavala vlaga", pojašnjava.

Njen je savjet da nokte režete tako da budu kraći.

"Duži nokti privlače više prljavštine i bakterija u odnosu na kraće", ističe dr. Chang pa dodaje: "Rezanje noktiju može također dovesti do problema. Ako previše odrežete nokat, može postati bolan ili se upaliti pa budite pažljivi."

Najvažnije je pod svaku cijenu izbjeći grickanje noktiju.

"To nije higijenski i može izazvati brojne probleme. Oštećuje nokte i kožu oko noktiju, povećava rizik od infekcije i upale, a na koncu, tako možete unijeti klice u usta i zaraziti se virusom", zaključila je. 

Pročitajte više