Kardiologinja tvrdi da je ovo najbolja hrana za zdravlje srca

Foto: Pexels

KARDIOLOGINJA Elizabeth Klodas tvrdi da se čak 80 posto srčanih bolesti može spriječiti, a prehrana ima veliki utjecaj na cjelokupno zdravlje srca. Kako je otkrila za portal Healthy, postoje određene namirnice koje redovito konzumira za očuvanje zdravlja srca, a isto preporučuje i drugima.

Zelena salata, posebno rikula

Dr. Klodas objašnjava kako je zelena salata hrana s visokim nutritivnim vrijednostima, sadrži vrlo malo kalorija te ima mnogo oksidansa. To su sve komponente koje pomažu tijelu da se bori protiv potencijalnih infekcija i bolesti. ''Rikula mi je najdraža salata pa je zbog toga uvijek u mome hladnjaku. Bogata je vitaminom C, folatom i kalijem te pomaže u zdravlju kardiovaskularnog sustava'', dodaje kardiologinja.

Cikla

Kardiologinja objašnjava da često jede ciklu jer sadrži komponente za snižavanje krvnog tlaka. Naprimjer, cikla je kao namirnica odličan izvor nitrata koji povećavaju protok krvi u organizmu. Osim toga, puna je vlakana i antioksidansa.

Grčki jogurt

''Grčki jogurt je izvor probiotika za zdravlje, a mikrobiom je važan za zdravlje kardiovaskularnog sustava te također regulira osjetljivost na inzulin'', objašnjava dr. Klodas. Kako je otkrila, ona jede jogurt gotovo svaki dan za doručak jer je odličan izvor proteina i kalcija.

Kozji i feta sir

Dr. Klodas kaže da voli posipati kozji sir po svojim salatama za dodatan okus. Naime, kozji sir ima manje zasićenih masnoća i niži udio natrija od mnogih drugih sireva, a oba imaju dobra svojstva za zdravlje srca. Minerali poput bakra i magnezija u većem se omjeru nalaze u kozjem siru nego u kravljem ili drugim sirevima. Feta je još jedan omiljeni dodatak salate ove liječnice, ali obično ima nešto viši sadržaj natrija. Dakle, kaže dr. Klodas, iako uživa u tome, fetu jede malo rjeđe.

Mrkva i celer

Kardiologinja Klodas uvijek ima pri ruci mrkvu i celer jer su odlični za jelo s humusom ili ubacivanje u juhe, za koje kaže da ih voli pripremati kako bi u svoju prehranu uvrstila povrće i cjelovite žitarice (poput ječma). "Mrkva ima vitamin A i antioksidanse, dok je celer niskokalorično povrće s puno vlakana koje je puno antioksidansa ili kalija'', objašnjava.

Cvjetača, brokula i šparoge

Dr. Klodas kaže da kupusnjače, poput brokule i cvjetače, imaju visoku razinu biljnih sterola - spojeva koji pomažu tijelu da blokira apsorpciju LDL (lošeg) kolesterola i stoga doprinose smanjenju štetnog kolesterola. ''Konzumiranje više biljaka pomaže u snižavanju kolesterola. I da, u prosjeku, osobe koje jedu biljne proizvode imaju niži kolesterol."

Iako šparoge nisu kupusnjače, ovo povrće također pomaže ukloniti kolesterol prije nego što ga tijelo apsorbira. Dr. Klodas kaže da je pečenje šparoga na žaru jedan od njezinih omiljenih načina pripreme.

Bobičasto voće

Bobičasto voće je hrana koja je zdrava za srce i bogata je antioksidansima. Kardiologinja obožava maline, borovnice i jagode, a obično ima sve tri vrste u hladnjaku. Često ih konzumira zajedno s chia i lanenim sjemenkama za zasitan doručak koji je čini sitom cijelo jutro. Isto tako, jagode kupuje kad su u sezoni i voli ih kao jednostavan desert, narezane na kriške.

Pročitajte više